Tuesday, December 27, 2011

Kereta dan Anda : Auto @ Manual ??

salam 1 Malaysia.
agak lama juga la kan blog aku nie tak post entry baru. Lepas demam hari tu, semangat nak berblog macam down cket.. Sekarang ni bolehlah nak berfoya-foya dan enjoy coz Oliday time... he9

Entry aku kali ni sekadar nak berkongsi cerita. Kepada kowrang2 kat luar sana, kereta mana kowrang lagi prefer? Auto @ manual?


Encik2 dan abang2 mesti la pilih Manual dak? Dah ler harga lagi murah dari kereta auto, kalau nak pecut/rempit, takda hal lah. pejam mata pun boleh. Lagi pun, individu yang bawak kereta manual ni lagi nampak macho bagi diri encik2 dan abang2. Kalau puan2 and akak2 bawak kereta manual aku cakap "FUYOO!!"
Lagi pun, kat sekolah memandu semua guna kereta manual. Nak tak nak, kowrang memang kena bawak kereta manual.


Kereta auto? One words : Simple. Lagi2 time traffik jame. Kaki tak lenguh bai nak tekan cluch, tukar gear. biarlah 3,4 jam tunggu traffic jam.. Gua rilek jer bai.. =)... Pihak puan2 and akak2 lagi prefer la kan kereta nie. Kalau dah kecemasan sangat, siapa2 yang takda lesen tu still boleh bawak la kan. Memang la harga lagi mahal, tapi setakat mahal 5 ribu tak kesah lagi kot..

Kalau nak tengok beza kereta auto @ manual, yang ketara sangat ket highway kot. Yang pecut cam tak engat dunia tu confirm2 la keta manual. Yang terkedek2 potong kenderaan lain tu memang sah la auto. LAgi satu, time naik bukit. Salah gear memang sakit la bai. Tapi kereta auto maintain slow but steady.. Har har har..

Bagi aku plak, comfirm la pilih kereta auto. Lagi2 aku nie gurl2. Nak pakai kereta manual? Setakat bawak jejalan dekat2 rumah okie la.. Aku pun ada jer member pompuan yang bawak kereta manual nie. Rilek jer. Tabik spring la kat owrang2 macam ni. Arein weno n yuyun syazwanie..

Tapi aku percaya, skill seorang pemandu tu sendiri yang mencerminkan siapa dirinya dan jenis kereta apa yang dia pakai. Tak kesahlah kereta dia jenis auto ke, manual ker, yang penting :
"BERHATI-HATI DI JALAN RAYA"

credit pic to : kereta.info

2 comments:

  1. Plezzz hulur aku kete 1 . Aku nakkk :)

    ReplyDelete
  2. boley ja lin.. nah aku bg pinjam.. ngeh3..
    gd luck final..

    ReplyDelete