Saturday, December 31, 2011

When i'm drive

women driving
Fast update entry. Tak cukup masa nak buat entry panjang berjela-jela kalau time cuty2 begini..Layan je la ye..

#1
WAh, sekarang ni rajin pulak aku mengupdate cerita berkaitan kereta. Kenapa ye? Ni tak lain tak bukan sebab sepanjang mid sem break ni, masa aku lebih banyak dihabiskan dalam kereta. Macam buzy tersangat-sangat jer cik wanie ni kan.

Teringat kata-kata kawan aku dulu, Pn Lina. Dia pernah cakap yang kalau kita pandai bawa kereta kat rumah ni tersangat la penat. Bagi aku time tu yang buta lagi pasal kereta dan jadi driver, apalah yang penat sangat jadi driver? Duduk kat seat pemandu, tekan minyak, jaga stereng.. Itu je kan..

Sekarang, kalau hal-hal yang melibatkan urusan luar, yang kena pergi dan settlekan aku.Belanja. Bayar bil. Shopping. Makan. En abah tak sihat sangat sekarang, so, segala urusan berkaitan hal dunia luar aku yang kena handle. Bunyi macam ada bisness besar-besar plak cik wanie ni, bukan lah, aku kan suka berjalan. Tak da kerja pun aku pergi cari kerja: ukur jalan.

Pernah tak kowrng terfikir, semasa memandu, apa yang pemandu selalu fikirkan ye? Otak kita kan benda paling unik yang Allah telah ciptakan dalam dunia ni. Setiap saat, bahkan setiap mili saat pun akal dan otak kita pasti akan berfikir kan. Em??

#2
Tahniah kepada osbon kerana memenangi MLM malam tadi. Kemenangan yang aku rasa sememangnya layak untuk duo tersebut. Lawak dowrang memang mnejadi dan konsisiten setiap minggu. Siapa setuju sila kedip-kedip mata okie.. Os kata lepas ni beliau still nak bawak teksi walau dah jadi juara MLM.. xkesahlah, aku rasa cara tu lagi buatkan beliau rapat dan dekat dengan masyarakat kot.

 Boboi pulak yang memenangi tempat kedua tak kurang hebat dalam final MLM. Hope lepas ni brand Boboi still relevan kat luar. Suka dengan topi Boboi yang ala tomey2 gitu..

#3
Selamat tinggal 2011. Welcome 2012. Hope tahun baru membawa seribu kebaikan dan seribu cahaya berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Azam tahun baru?? Setiap tahun aku punya azam rasa2 reniew, tapi buat, tak jugak. Cuma, Aku harap azam Maal Hijrah yang aku buat tahun ni dapat terlaksana dengan jayanya. Nak tahu apa azam aku, sila clik ye. Please pray with me okie.


P/s : Ni mungkin entry last untuk tahun 2011 ni. Bertambah  sudah setahun kerjaya aku sebagai seorang blogger malap dalam arena ni.. Tq encik blog.
Jumpa lagi tahun depan..
=)

Thursday, December 29, 2011

Blog : Sakit


Mood nak berblog macam dah xda bila scrool setiap entry kat blog ni jumpa bendalah yang macam atas tu.. Serius sakit haty gler..
Kepada member2 yang ada cument @ tercument entry aku,  (ceh, macam banyak sangat jer dapat cument... ngeee...) maap sangat2 aku xdapat nak balas. Bukan sombong ke apa, tapi kat ruangan post cument tu xda plak bendalah yang aku dah bulatkan tu.
Nampak sangat kan en google  xbagi aku nak tulis cument.. hu9.. Kejam taw..

Nampaknyer, tarpaksa la aku rembat laptop sesapa kalau nak tulis cument. Sebabnya, kat pc @ laptop lain okie jer plak button tu berfungsi.. Ni memang bikin aku panas... =(
Adakah job aku selaku seorang blogger akan berakhir??
Semua blogger taw kan apa kpentingan comment dari readers especially kat blog yang xfamous cam blog aku nie..
So, bila ada probz macam ni......
~speechless~

Enchik blog : xboleyker senangkan saya time2 saya bErOLidAY nie?? 

Tuesday, December 27, 2011

Kereta dan Anda : Auto @ Manual ??

salam 1 Malaysia.
agak lama juga la kan blog aku nie tak post entry baru. Lepas demam hari tu, semangat nak berblog macam down cket.. Sekarang ni bolehlah nak berfoya-foya dan enjoy coz Oliday time... he9

Entry aku kali ni sekadar nak berkongsi cerita. Kepada kowrang2 kat luar sana, kereta mana kowrang lagi prefer? Auto @ manual?


Encik2 dan abang2 mesti la pilih Manual dak? Dah ler harga lagi murah dari kereta auto, kalau nak pecut/rempit, takda hal lah. pejam mata pun boleh. Lagi pun, individu yang bawak kereta manual ni lagi nampak macho bagi diri encik2 dan abang2. Kalau puan2 and akak2 bawak kereta manual aku cakap "FUYOO!!"
Lagi pun, kat sekolah memandu semua guna kereta manual. Nak tak nak, kowrang memang kena bawak kereta manual.


Kereta auto? One words : Simple. Lagi2 time traffik jame. Kaki tak lenguh bai nak tekan cluch, tukar gear. biarlah 3,4 jam tunggu traffic jam.. Gua rilek jer bai.. =)... Pihak puan2 and akak2 lagi prefer la kan kereta nie. Kalau dah kecemasan sangat, siapa2 yang takda lesen tu still boleh bawak la kan. Memang la harga lagi mahal, tapi setakat mahal 5 ribu tak kesah lagi kot..

Kalau nak tengok beza kereta auto @ manual, yang ketara sangat ket highway kot. Yang pecut cam tak engat dunia tu confirm2 la keta manual. Yang terkedek2 potong kenderaan lain tu memang sah la auto. LAgi satu, time naik bukit. Salah gear memang sakit la bai. Tapi kereta auto maintain slow but steady.. Har har har..

Bagi aku plak, comfirm la pilih kereta auto. Lagi2 aku nie gurl2. Nak pakai kereta manual? Setakat bawak jejalan dekat2 rumah okie la.. Aku pun ada jer member pompuan yang bawak kereta manual nie. Rilek jer. Tabik spring la kat owrang2 macam ni. Arein weno n yuyun syazwanie..

Tapi aku percaya, skill seorang pemandu tu sendiri yang mencerminkan siapa dirinya dan jenis kereta apa yang dia pakai. Tak kesahlah kereta dia jenis auto ke, manual ker, yang penting :
"BERHATI-HATI DI JALAN RAYA"

credit pic to : kereta.info

Wednesday, December 14, 2011

fever n flu

okie, aku demam n selsema..
sebab?? Tak tahu.. maybe coz penat sangat..

danbo try pujuk si demam
n, yang paling best, aku dapat mc 2 hari.. ha9..
~gelak jahat~ nampak tak betapa seriusnya demam aku??

seriusly, i want 100PLUS!!
en babah n pn mama boley tak tolong poskan dari johor?? dalam uitm nie xda lah..
eh, arein weno kan ada...
arein weno, tolong hantarkan 100plus kat aku boley x?? kawan baik ko tengah sakit ni..
hu9..

09122011 punya cerita

Assalamualaikum..
Lama dah aku nk update blog nie, tp xsempat aje.. mklumlah, orang buzy katakan.. ahakz..

kfc
Nak dijadikan cerita, tarikh nie, genaplah umur aku untuk layak mengundi bagi negara Malaysia..
Tak sangka pulak kan, dah tua rupanya aku nie.

Birthday Surprise Party..
Ada kawan2 yang happening n sumpah best buat aku terharu sangat2.. untuk budak2 bilik, n jiran2 bilik, tq 4 da wish, kek, makan2...
Untuk dak cluz 3E, ha9.. kowrg memang kan.. Sengaja wat aku segan jer.. Anyway, thankz a lot 4 da blueberry cake tu.. sumpah sedap.. Pok cik siap sponsor dadih ag..

Buat Ainweno, tq plak 4 belated birthday.. xsangka an, ingat jugak ko kat aku..

blueberry cake.. yummy


Tq to all of you guys.. Ni yang buatkan aku berat nak tinggalkan kowrang lepas nieh..   =)

Thursday, December 8, 2011

Life As a Student

danbo pown nk study..

Masa aku kecik2 dulu, mak abah n family aku semua suruh study. BELAJAR. Kenapa kita kena study, Mak? Aku tanya..
Pn Mak jawab, "sebab nanti adik boleh jadik owrang pandai dan boleh masuk universiti.. "
Kenapa kita kena study, Abah?
encik abah lak jawab "supaya adik boley pakai kereta besar dan ada rumah banglo sendiri bila dah besar"

Atas kata2 itulah aku kuatkan semangat nak belajar setinggi yang boleh. Kalau boleh nak sampai tahap PhD.. itupun kalau mampu..=)

Pernah dulu, aku gagal ditawarkan ke mana2 universiti selepas permohonan upu keluar lepas SPM. Waktu tu memang rasa down giler. Sedih, Keciwa, Marah, tak yah nak cakap lah. Rasa diri ni banggang sangat. Tapi, aku kuatkan semangat, belajar tak semestinya dalam Universiti ja. lantas, aku mohon masuk Institut Pertanian. Sebabnya, focus aku time tu nak kerja habis study kat Institut tu.

Dan bila 2 tahun dah berlalu....
Aku apply kerja, ada lah dalam 5 kerja cmtu.. TAPI, nasib xmenyebelahi aku. Aku gagal nak menempatkan diri dalam company2 tu. Sekali lagi, aku rasa sangat2 down. B**** ker aku nie? Tak layak sangat ker kerja? tak ada sapa ker yang sudi offer kerja kat aku?? Sijil IP yang aku dapat tu pun macam tak berguna jer.

Dan untuk menebus kekecewaan aku, aku apply msuk UiTM. Alhamdulillah, UiTM gak yang sudi terima aku. Terimas UiTM. Kat Jengka lagi aw.. Bila fikir balik, jauh juga perjalanan yang terpaksa aku hadapi untuk aku capai pada tahap sekarang. Walau bagi sesetengah orang aku ni baru nak menapak, tapi bagi aku inilah sesuatu yang boleh aku banggakan.. ececeh, at least aku ada matlamat nak JADIK ORANG untuk masa depan.. Walau ramai member2 seperjuangan aku yang lain mungkin ramai dah yang dah kerja, pegang duit sendiri, dah ada pun kereta atas nama sendiri, aku tetap bangga dengan apa yang aku buat sekarang. Walau terlambat nak menuntut ilmu kalau nak compare dengan member2 teknik aku, aku still percaya, REZEKI SETIAP ORANG LAIN2. Walau tak boleh nak compare dengan member2 IP aku coz aku tak dapat kerja lagi, aku still wish yang terbaik untuk member2 aku tu. Walau aku tak ada masa nak  berpasangan dengan sapa2 jika nak compare dengan semua member2 yang sebaya aku, aku tetap yakin kat luar sana still ada ADAM yang menanti aku..(ni ayat coz ramai member aku nak jadi menantu orang dah..)

Bila orang tanya, apa yang ko rasa best jadi students nieh? tak rasa rugi ker TERPAKSA ambil balik Diploma event ko dah ada sijil ? Ko xsayang ker dengan umur ko?
WAktu tu, kalau boleh nak nangis, dah lama dah aku menangis. Tapi, aku hanya mampu senyum sambil tahan air mata sampai merah2.. slamber jer aku jawab :

  1.  Jadi student : Aku boleh melancong tiap2 bulan kemana2 jer pun tanpa perlu mintak cuty dari bos.
  2. Jadi student : Aku tak yah risau nak bayar insurans kereta, bil letrik, bil air n bil broadband tiap2 bulan. Sebab, semua ini ditanggung oleh en abah aku.
  3. Jadi student : Aku tak yah risau hujung bulan account bank kosong sebab duit dah habis belanja n shopping sakan. Sebab aku boleh jer telefon en abah n mintak duit.
  4. Jadi student : Aku tak payah nak risau fikir pasal punch card merah sebab datang lambat ke opis. Kalau masuk lambat ke kelas pun, paling tidak kena sound dengan lecture ja. Kalau agak2 malas nak bangun pagi, boleh jer 'tuang' class. har har har
  5. Jadi student : Aku boleh jer pakai baju kurung lama2 @ baju bundle because tatacara student ke kelas tak dititikberatkan sangat. Asal sopan n menutup aurat dah kira okie. BUNDLE?? Tak da hal lah. Aku student lagi. Mana mampu nak pakai barang branded.
  6. Jadi student : Aku ada matrix card. Pergi mana2 pun boley guna. masuk pawagam, theme park, main bowling, restoran. Harga boleh discount maa.. Pakej for student..
  7. Jadi student : Kalau pointer bagus, CGPA tinggi, boleh ja mintak biasiswa dari company2 besar kat Malaysia ni. Comfirm dapat sponsor BAEEK punyer. Boleh lah jadik anak orang kaya kejap. =)
  8. Jadi student : Aku tak rasa sedih kalau bab hidup berpasangan ditimbulkan. Sebab, aku ni student lagi. Mana ada masa nak berchinta-chintun nieh.
  9. Jadi student : Tak ada siapa nak melarang aku kalau aku nak duduk kat negeri @ negara lain. Kalau aku rasa nak duduk Perlis, aku boleh mohon UiTM Arau, kalau nak duduk Johor, UTHM kan ada. Kalau nak rasa naik AirAsia, Unimas n UMS boleh jer nak masuk.
  10. Jadi student : Aku boleh buat pinjaman segera yang peratusan nak dapat sangat tinggi. PTPTN kan ada. Tak payah nak tunggu lama2, baru nak daftar universiti pun dah dapat deposit rm1500.00. Setiap sem mampu la nak pakai gadjet2 baru.. =) 
BESTKAN JADI STUDENT!!

Cukup la kan 10 sebab kenapa aku still suka belajar lagi. Nanti banyak2, termuntah pulak kowrang nak baca. 

P/S : Biarlah umur kita habis dengan menuntut ilmu. Sebabnya, semakin banyak yang kita belajar, semakin banyak yang kita tak tahu.. 


Sunday, November 27, 2011

Roomate : Best friends or Hard To Deal With?

kau-aku-dia-kita-tak-sama

Sesiapa yang pernah duduk hostel mesti ada pengalaman dengan roomate ye dak? Dalam tempoh perkenalan, nak atau tak nak, suka atau tak suka, kita kena terima perangai dia macammanapun. Kalau dapat yang sekepala, boley LAYAN jer, kira okie gak. Tapi, kalau dapat yang lain dari yang lain tu, macammana pulak?? Tak kan nak buat tak tahu ja?? Yang sakit hati nya kita, yang rasa 1001 rasa, kita... Nak-nak kita bukan jenis yang tahan sabar... parah tu.. Kalau anda sering bergaduh dan sering tak puas hati dengan roomate, sila teruskan pembacaan di entry ni...

Kat bawah ni ada some step yang kita boley buat kalau dah tak suka sangat la dengan roomate kita tu.. Ni cara paling "baik" untuk kita dapat "my room is the best place in the world after my house..."


1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate masok balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka ****h, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka ****h dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2.
bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

 P/s : selamat mencuba :)
credit to : nizarazu.com

dedicate 4 all my roomate


Untuk bekas-bekas roomate aku, roomate aku sekarang @ bakal roomate aku, kowrang memang terbaik sis!! 
~ni ayat dari budak yang selalu fikir positif~

Hard. Pain. Proud & Contest Azam Smart Maal Hijrah 1433


Assalamualaikum dan salam maal hijrah 1433. Semoga kedatangan tahun baru Islam ini membawa seribu keberkatan dan manfaat buat seisi umat serta seisi alam amnya. Amin.. Entry nie sekadar nak cuba nasib dalam  Contest Azam Smart Maal Hijrah 1433 anjuran ctk. Nak tahu lebey lanjut berkenan contest ni, clik CONTEST..

Hard. Pain. Proud.


hope my dream come true

Three words ni boley la nak describe feel aku untuk semester nie. Bunyi macam words biasa yang selalu kita unggap kan. Tapi, bagi aku sendiri three words tu membawa maksud yang sangat2 besar.
Hard. Ini untuk aku kena belajar kuat2 n study smart ntuk dapat bling2 result.
Pain. Sepanjang tempoh ni mungkin aku akan rasa pain sangat2 coz terpaksa lupakan aktiviti fevret aku contohnya main game, shopping n melancong.
Proud. LAstly, aku harap sangat2 segala jerih-payah, hard n pain yang bakal aku usahakan akan lahirkan Proud untuk diri aku semasa tuai hasilnya.

Restu puan mak n encik abah sangat2 diharpkan untuk menjayakan semester 3 di Uitm kampus Khazanah Alam ni.. Begitu juga dengan kengkawan serta lecture.. Semoga note "ikwani nak 4.00 flat" yang aku post kat wall aku kat meja study menjadi kenyataan. Dear Allah, please fulfill my wish. It's okay just only for this sem. I really appreciate that.. Amin.. Ni lah semangat serta azam baru aku untuk maal hijrah tahun 1433.. -INSYAALLAH..

P/S : KENGKADANG, KITA TERPAKSA BERKORBAN SESUATU UNTUK MENDAPATKAN SESUATU...


nak tag :
nurulbazlinhusna
maisarah
anakuyat

Wednesday, November 23, 2011

AYO KEMBALI KE JENGKA.. "oh, awesome!!"

uitm kampus jengka

Selamat kembali meneruskan sesi pengajian para diploma UiTM ke kampus memasing. Diam tak diam aku dah pun melangkah masuk ke semester 3. Ahaks, sekejap jer kan masa berlalu. Dah hampir setahun aku menjadi sebahagian warga penduduk Jengka.. Credit to wzekphotography atas pic atas tu ye.. Nak snap pic sendiri malas pulak.. ;)

Mula sem baru, mulalah aktiviti, jadual & rutin harian baru. Alhamdulillah, result sem lepas tak menghampakan aku. Walau ada keputusan yang luar jangka, namun, result keseluruhan agak "PERFECT" kan.. har har har..

Rasanya belum terlewat nak mention nama member2 baik aku untuk promote diri diowrg kat sini.sebab adanya diowrg la aku boley dapat result camtu..   Thankzzz to all my roomate, Ain, , Alyah, Mun @ Tqah & tak lupe cik arisa kita. Dan lagi to all my frends, Eqa, syima, jit, Ida, Eja, Nisa... Untuk dak2 class AT110 2E, tq sangat2 sebab kowrg semua pandai2 dalam class tu, aku pun terpaksa jadik cam pandai untuk bet dengan kowrang kan.. har har har... thankz to all of you guys, -LOVE YOU MORE-
for our lecturers,  "YOU ARE THE BEST!!"

Okie, tu tentang zaman bling-bling. Kita tutup buku..

21/11/11
Start kelas pertama. Aku pelik la dengan jadual kelas aku sem ni. Sumpah tak best. Yang pertama sebab straight dari Isnin sampai khamis kelas pukul 8.00 am?? WHAT?? Kelas Pagi?? Sure it's to hard to deal with.  Dua sem sebelum ni kelas kami dak2 E banyak lepas kul 10.00am. Selalu kelas pagi nie aku skip.. OVERSLEEP. Siapa yang agak rapat dengan aku tahulah kan bahawanya aku memang ada penyakit Insomnia. TAK BOLEH TIDUR MALAM. Susah kot kalo gitu, Aku kena tukar jadual hidup aku 99.8% semata-mata untuk memastikan aku bangun awal pagi untuk pergi kelas. Fullstop!. Biasa lepas subuh aku tidur balik maa..

Okie, tu yang first.. Second pulak, JAdual KELAS aku pack giler sem nie. Lagi2 hari Isnin & Selasa. Pukul 6.00pm baru abes class. dan yang tambah sakit hati, ada class malam n clas hari jumaat petang ler pulak. ho ho ho.. Lepas ni memang comfirm laa aku kalau balik kampung hari sabtu pagi.. Cuti dipendekkan...

Hari ni baru hari ketiga masuk kelas. dah TERPAKSA menghadapi masalah AIR TAKDA!! Kolej yang tersergam indah nie air takda.. Memang bikin orang panas je kan. Semalam satu hari takda air, n esok bakal satu hari lagi takda air. EMM,,, dah ler baldi aku hilang.. Memang tension kot tahap nie.. baru mula sem tu!!  Huwarghhh....

muke nanges nk balik johor..


Memang sedew tahap gaban kat sini. KAmi terpaksa pergi carik air merata-rata. DSG? UWAIS? BLOK CLASS?? KOMPLEKS SISWI?  Semua dah pergi. Asalkan pergi class mandi.. Sabar ye IKWANI.. 1 sem jer lagi kat cni..

Bagi aku, permulaan sem baru ni xberapa nak okie. Pasal class aku malas nak sebut sangat. Senior kata, part 3 adalah part yang "seriau" cket.. Aku try tipu hati aku dengan words "semua senang jer.. insyaAllah, kita pasti dapat 3.50 sem nie..." (confident jer dapat) Tipu hati? Nampak pelik jer kan apa yang aku buat ni. Memang kena tipu taw. Sebab pressure dia agak lain berbanding dua sem sebelum ni. Moga aku diberi kekuatan & ketabahan nak habiskan sem 3 nie kat sini..

Berbalik kepada tajuk kat atas tu, "Oh awesome" dengan sem baru ni?? jawapannya..

"OH... TIDAK!!!!!!!!"

Monday, November 7, 2011

Kayakah AKu!??


rich-people-wanna-be

Akhir bulan 10 yang lepas, aku dapat satu email spam. Katanya aku punyer email - ulat_buku09 menang cabutan bertuah yang diadakan oleh pihak Yahoo!.

Fuyoo.. time tu aku rasa berdebar jugak.. taksangka pulak, dalam juta2 email dalam dunia nie, pihak Yahoo! pilih email aku.. aku pun apa lagi, follow jer la instraction yang dia bagi. Memula aku balas email yg aku dapat. Lepas tu Aku pun bukak la email lain pulak. Eh, kenapa ader tiga email yang aku dapat kata benda yang sama? n jumlah hadiah pula beza2 walau menang dari pihak yang sama - Yahoo! Awards?       # pelik 1.
Mungkin aku orang yang bertuah, aku pun balas jer semua email tu dengan jawapan,
 "saya nak claim hadiah saya" ....  Ok, kita tunggu esok pulak apa jawapan pihak Yahoo! Awards.

Dua hari berlalu...

Yes, pihak Yahoo! Awards dah balas email aku. Dia wish tahniah sebab aku terpilih. Ye ada bagi butir2 yang perlu aku isi dan hantar kepada pihak dia sebagai butir2 seorang pemenang.. Waktu ni aku macam terbayang2 pulak duit USD melayang2 terbang ke Malaysia kearah aku. Hak9

Dah isi bagai2, macam nama penuh, phone,  alamat, status n income bulanan, aku sent balik kat pihak ye.. Opss,, ye kata email aku yang menang tu adalah dalam kategori under negara SOuth Africa punyer. PULAK!! nape ke jeuhnyer aku pergi South Africa nieh? # pelik 2.
xperlah. Aku pun memang xder kerja time tu, layan jer la.

Esoknya...

"Hello, i'am Patrick from **** bank, South African want to confirm with you. Do you have receive my email? I have meeting, so could you contact me later??"

"owh, yeah.. yes2.. ok..tq mr Patrick.."

Okie, ringkasnya, aku dapat call dari pihak Mr. Patrick tu.. WAh, nie dah macam serius pulak kan.. Ada harapan nieh nak jadik jutawan..
Aku pun check email n dapat bendalah ni..


sijil kemenanganku..
sila clik utk scan image lagi clear..

Aku dapat gak insurance apa benda tah dengan beberapa document berkenaan polici nak dapat hadiah nie.. GBP 1500000.00 tu..
Syarat pertama : aku ada dua pilihan - pergi South Africa n tuntut duit tu dengan ejen diowrg @ buat       transfer money guna bank..
Syarat kedua : Upah peguam
Syarat ketiga : wajib publish kemenangan di blog (haha.. ni aku tipu)

Aku pun fikir, nak turun South Africa?? memang xla.. Nak upah peguam?? emm, xmampu sangat. Kita buat money transfer je la.. Aku fikir nak buat esok la. Semua document2 yang berkaitan aku kumpulkan. mula dari email kemenangan, email "congarz", sijil kemenangan, n document yang last aku dapat.. esok aku akn bertindak..

Esoknya...

Dan esok lagi...

Dan esok lagi..
(aku tak taw nak mula dari mana)

Aku dapat email dari pihak *** bank kat Africa nun suh aku comfirmkan cepat kemenangan aku ni.  Nak terima @ tak. Ye ada gak bagi satu borang untuk aku isi sebagai borang transfer account dari bank South Africa ke bank MAlaysia . ye mintak gak copy my pasport n lecene driving. # pelik 3.
Ape kes pulak nk pasport n lecen memandu aku? bukan aku nak p sana n drive kat sana pun.. fikir.. fikir.. n fikir..

Last2, setelah ader 3 kepelikan (# pelik), aku decide nie maybe bukan rezeki aku. Aku dah tak minat nak proceed benda yang aku sendiri was2. Apatah lagi sekarang ni timbul isu KELDAI DADAH yang melibatkan South Africa. Lagi la aku berhati-hati.

Kalau betullah aku menang..- hahaa.. xda maknanyer.. Tapi kalau betullah,  mungkin ni bukan rezeki aku. Dari aku jadi Mat Jenin moden, baik aku kumpul harta dari usaha yang aku sendiri nampak..

Rasa2 korang, apa benda yang aku dapat sebenarnya nie? betul ker pihak Yahoo! memang ada bagi Awards @ hanya salah satu modus operasi pihak2 yang salah disisi undang2??

Jadi.. jawapan "KAYAKAH AKU??" ... Aku bakal kaya dengan usaha aku snediri yang boleh aku lihat sendiri usahanya...
bye2 GBP 1500000.00.. (sedih gler bila kena wish benda nieh)

p/s :) hati2 dengan email yang belom tentu sahihnya...




Saturday, October 29, 2011

Maharaja Lawak Mega



Setelah tunggu sekian lama, akhirnya berlangsung sudah konsert pertama Maharaja Lawak MEGA yang menghimpunkan pelawak2 dari 3 buah negara, Malaysia, Singapura n Indonesia. Program yang dikendalikan oleh AC ini lebih kurang sama dengan francais yang pernah dikeluarkan oleh pihak ASTRO sebelum ini iaitu Raja Lawak n Maharaja lawak..

bagi aku, konsert pertama ni kira ok gak la.. tak berapa mengecewakan dan kalau kena kritik pun biasalah kan, konsert pertama.. jujur, pandnagan aku, yang best Boboi, BP, Bawel n Jalil Hamid... terbaik wok.. nampak ye disitu tahap keotaian diowrg yang dah bergelar pelawak sejati..

tengok 2 jam lebeh program tu agak bosan jugak, sebab ramai sangat peserta.. naik jemu tengok program yang tak abes2.. hak9...

list peserta yang join Program Maharaja Lawak Mega :

Peserta Maharaja Lawak Mega berkumpulan:

Kumpulan Pimai ( Sathiya, Imuda, dan Mat Over)

Kumpulan Hiro (Hamdan, Ilya, dan Ropie)

Kumpulan Boboi (Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik)

Kumpulan Anje (Achong dan Joey)

Kumpulan Osbon (Mr Os dan Abon)

Kumpulan Bawal Power (Bob Kuman dan Sobri)

Kumpulan Rap (Aziz Kota, Pak Lah, dan Rama)

Kumpulan Comel (Radhi Khalid dan Bell ngasri)

Kumpulan 3G (Yassin, Didie Alias, dan Enot)

Kumpulan Syok (Suhaimi, Ifa Raziah dan Arif Sudin)

Kumpulan Gebu ( Hani dan Azian)

KumpulanBawel (Dodon Jambul, Amin Bawel, Dadang Ragas)

KumpulanLanun ( Jegan, Elyas dan Saiman Al Farisi)

KumpulanSaehu (Eko, Bocil dan Vicha)

KumpulanCaer (Adeteo, Mister Ibo dan Lugiana)

Peserta Maharaja Lawak Mega solo:

Adlin Aman Ramli

Jalil Hamid



juri pulak memula kuar aku agak kepelikan gak. nape bukan owrg2 yang pro dlam arena lawak nie.. tapi, dah last baru aku taw, bukan senang kan nak buat owrg gelak, dan pemilihan juri yang memang diakui ada class sendiri memang berbaloi.. terbakar beb dengar cument2 dari bebrapa juri. lagi2 dato' chef wan.. terbaek kot!!

hope konsert minggu depan n minggu2 akn datang lagi class kan.. yelah, name pon dah Maharaja Lawak Mega kan.. kenalah ada class sendiri..





#update..
nak tengok video maharaga lawak mega minggu pertama nie boleh clik disini.. MLM ..

Thursday, October 27, 2011

GADDAFI pemimpin Dunia



SEANTERO dunia dikejutkan dengan berita pembunuhan Gadaffi. sedih aku dengar. tak sanggup tengok foto wajah Gadaffi.. 
meh kita soroti perjuangan  pemimpin Libya ni.. 


Siapa Gaddafi sebenarnya?

BILA Gaddafi jatuh dan dibunuh secara tidak wajar, maka saya segera menyatakan itu tidak sepatutnya dilakukan dan kelihatannya manusia semakin tidak bertamadun dan gila babi.

Saya cukup sedih dan tidak bisa menerima kematiannya sedemikian, apa lagi sebelum ini Gaddafi dihina begitu rupa, padahal pada suatu ketika dia antara pemimpin arab yang cukup lantang menentang Barat terutamanya Amerika dan yahudi dan kelantangan itulah yang Barat berusaha menjahanamkan kepimpinan Gaddafi.

Sejak saya kecil saya sudah mengenal Gaddafi dan mengikut perkembangan kepimpinannya dan saya memang kagum akan keberaniannya yang sama seperti Saddam Husin di Iraq dan tidak hairan Amerika yang ditunjangi Yahudi mahu membunuh pemimpin yang demikian serasa menjadi halangan besar buat melaksanakan Visi jahat mereka.

Barang kali ada lebih baik juga kita menilai semula apa saja yang Gaddafi lakukan buat negara dan rakyatnya sendiri dan mudah2an ini dapat memberikan gambaran yang jelas siapa Gaddafi sebenarnya.

Memangnya keburukan demi keburukan ditonjolkan bagi menutup setiap kebaikan yang dilakukannya untuk rakyat Libya. Begitulah kejahatan yang dilakukan oleh proksi Dajjal ini. Perkara yang paling digeruni ialah hasratnya memaksa Barat membeli minyak dan berurusan perdagangan dengan matawang baru yang bakal diperkenalkannya iaitu Dinar Emas.

Usahanya hampir berjaya dan diterima oleh sebahagian besar negara Afrika dan sebahagian dari negara Arab. Dinar emas akan menjadi nilai tukaran baru perdagangan menggantikan USD dan Euro.

Dari saat inilah Barat terdesak untuk mempercepatkan usaha membunuh Gaddafi, namun usaha tersebut gagal. Proksinya yang sekian lama tidak sealiran dengan Gaddafi diangkat sebagai pejuang dan dibantu secara rahsia. Perancangan diatur untuk melakukan sabotaj dan menabur peropaganda. Berita sebenar ditutup dari pengetahuan dunia.

Terima kasih diucapkan kepada sdr Zulkifli kerana membongkar rahsia yang terpendam ini untuk dihayati oleh pembaca yang tidak mengetahui atau telah dipesona oleh dusta tajaan Dajjal. Saya petik tulisan Zulkifli Nordin dari blognya.

Presiden Muammar Muhammad Al-Qaddafi, adalah satu nama yang sangat digeruni dan ditakuti Barat, termasuk Yahudi Zionis la'natullah. Keberanian Al-Qaddafi, terutama apabila berdepan dengan Barat sudah dikenali dunia. Kelantangan beliau sehingga mencampakkan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa berucap di hadapan pemimpin dunia di Perhimpunan Agong Bangsa-Bangsa Bersatu mencatat sejarah tersendiri, membuktikan kelantangan dan sikap tidak tolak ansur dan tiada kompromi beliau kepada Barat!

Gambar Muammar Gaddafi mencampakkan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa berucap di hadapan pemimpin dunia di Perhimpunan Agong Bangsa-Bangsa Bersatu (http://i41.servimg.com/u/f41/14/01/65/89/gaddaf11.jpg)

Malang sekali apabila ada rakyat Libya yang terpengaruh dengan dakyah Barat, mempertuhankan demokrasi dan hak kebebasan manusia tanpa batas acuan barat, memilih untuk menggulingkan pemerintah yang banyak berjasa kepada mereka!

Cuba lihat apa yang tidak kenanya dengan Kerajaan Libya dibawah pimpinan Mua'mar Al Qaddafi:

1. Setiap individu rakyat Libya menerima imbuhan daripada hasil minyak petrol Libya yang dimasukkan terus ke akaun Bank masing-masing. Tak payah nak tuntut royalti dah! Ini juga amalan Kerajaan Emirat Arab Bersatu yang memperuntukkan didalam Perlembagaan bahawa 40% daripada hasil minyak UAE adalah untuk rakyatnya!

2. Cukai pendapatan paling maksimum pun hanya 12%;

3. Bank di Libya tidak mengenakan sebarang faedah/ riba';

4. Qaddafi bersumpah bapa dan keluarganya tidak akan memiliki rumah selagi tiap rakyat Libya tidak mempunyai rumah. Bapa Qaddafi sudahpun meninggal dunia tanpa punya rumah, dan Qaddafi serta anak isterinya masih duduk didalam khemah;

5.Di Libya tidak ada rumah yang dipajak;

6. Mana-mana rakyat yang mahu bertani atau berladang akan diberikan tanah, haiwan ternakan dan benih percuma;

7. Tidak ada bil elektrik di Libya;

8. Pendidikan adalah percuma;

9. Kemudahan perubatan adalah percuma;

10. Tiap pasangan pengantin baru mendapat peruntukkan one-off payment berjumlah 6,000-00 dinar daripada Kerajaan;

11. Harga gas terlalu murah pada nilai 12 cents per liter;

12. Pembelian kenderaan diberi pembiayaan kewangan tanpa faedah;

13. satu sistem pengairan dan saliran yang hebat dibina untuk mengujudkan kawasan pertanian yang membebaskan Libya daripada pergantungan kepada sumber makanan luar;

14. Rakyat dan negara Libya menikmati mutu kehidupan yang tinggi berbanding dengan negara Afrika yang lain.

15 Kebanyakan sekim kesihatan umum, pendidikan dan minyak dibawah subsidi kerajaan.

16. Libya mempunyai kadar kematian bayi yang paling rendah dan kadar hayat yang tinggi;

17. Kadar celik ilmu adalah 90% (sedangkan semasa rampasan kuasa oleh Qaddafi terhadap Raja Idris kadar celik-ilmu hanyalah 10%);

18. Kurang daripada 5% penduduk yang kelaparan/ tanpa rumah; satu jumlah yang jauh daripada Amerika Syarikat;

19. Apabila berlaku kenaikan harga makanan, Qaddafi menghapuskan semua cukai atas makanan;

Sebenarnya Qaddafi berjaya membawa rakyat dan negara Libya kepada tahap yang hebat tanpa bergantung dan menjadi hamba kepada tamaddun dan cengkaman Barat dan Yahudi zionis la'natullah. Sebenarnya apa yang dibawa oleh Qaddafi adalah ciri-ciri sebuah negara kebajikan yang berteraskan kepada Islam tanpa tunduk na'am kepada kafir harbi dan musuh-musuh Islam. Qaddafi boleh membuatkan Barat ketar lutut kepada kekuatan ekonomi negaranya!

Malahan Qaddafi mula menuntut Barat supaya membayar pembelian minyak dengan emas. Sudah tentu Amerika Syarikat, Barat dan Yahudi Zionis la'natullah tidak bersetuju kerana mereka tidak mempunyai simpanan emas yang mencukup untuk membayarnya. Malah matawang mereka kini hanyalah cetakan atas kertas sahaja.

Maka Amerika, Barat dan Yahudi la'natullah tidak ada pilihan melainkan menyingkir Qaddafi. Dan mereka berjaya memperkudakan segelintir rakyat Libya dan memperlengkapkan mereka dengan senjata dan dengan bantuan pesawat gempur Nato, memerangi Kerajaan mereka sendiri!

Begitulah peranan yang dimainkan oleh kaum kafir harbi la'natullah, sentiasa tidak redho dengan umat Islam, dan sentiasa mencari-cari jalan untuk menghancurkan umat Islam. Dan mereka akan sentiasa mencari jalan memperkudakan segelintir umat Islam untuk melakukan khianat terhadap agama dan bangsanya sendiri.

Amat malang apabila ada umat Islam yang rela diperkudakan, malahan sanggup mati demi untuk kafir harbi! Na'zubillah min zalik....

Malaysia??? Apa yang ada??? fikirkanlah...



~ copy daripada facebook ~

Monday, October 17, 2011

peRCAya pAdAku

unggunya cinta


aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu


seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu



berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku


ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku


saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)


agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku


olonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu


berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku


nota tangan: kenapa unggunya cinta? coz aku pernah tersuka kaler unggu. dan CINTA??? sorry, tu xda kena-mengena... sajer nak letak..

Tuesday, September 20, 2011

FEVER OF FINAL



BEST LA SANGAT TU??

It comes back..
entry kali nie bukan nak cakap pasal fever final destination 5 okie. tapi fever nie penangan nak habis semester bagi student macam kami2 ni. eh, kowrg dah tengak FD5 ker? 3D EA? XACI!!!
Sebut final exam, lutut memasing dah goyang. getar wei. maunya tak... sem ii kali nie bagi aku agak tough cket berbanding sem lepas. sebabnyer, sem nie agak giler dengan subjek CSC, pathology, N ctu. bagi dak2 uitm familar kot dengan istilah2 nie.. =)
Tapi alhamdulillah sangat2 coz gap masa yang pihak uitm bagi kat aku as BUDAK LADANG sangat sesuai sangat untuk study week. study week la sangat kan. betul apa, kalau tak, xderla aku duk natap seliporjepon.blogspot nie. 

Setiap sem memang kena lalui rasa, semangat nak final kan. banyak yang perlu kita fikirkan, korbankan, perjuangkan dan selamatkan bile study mula jengah2 kepala. bagi aku pulak, sem nie kureng cket la masa nak BERFACEBOOK n BERBLOG lelama depan my mr. lappy. xkureng juge, mase nak enjoy2 n foya kat J.TOWN tu kena limit. kalau x, sakit wei nak top up balik study..

Tetiba teringat masa zaman IP dulu. IP? Institut Pertanian lor.. mase sem III, kenangan tak boley luper, time study week aku sanggup delete game kesayangan aku waktu tu ( BUBBLE GAME). dengan harapan, xderla aku asyik layan game 24 jam sampai luper study. kesannya? sampai sekarang aku dah xjumpe game tu balik. memang la kalo tanyer en google ader jer kat ye, tapi still xsama macam game yg tu.. frust giler kot.. tapi bile pk balik, n tengok result aku time tu, BERBALOI-BALOI. so, xsalahkan kita korbankan something 4 get something much better..

Sem IV time tu, aku xtido malam semata-mata nak habiskan nota yang berkajang2 tu. eh chopp2.. bukan aku sengaja nak baca last minute, tapi memang nota tu lambat dapat. selalu sir kiteowrg bagi slide show @ hand out je. time dah nk final, ye bagi lak nota ori. mau x pinor2 mata den nak baca. seb baek dapat title dekan sem tu.. huk9..

untuk sem nie, aku just target da best untuk diri aku sendiri. buatlah sehabis baik ye ikhwani. kalo da rezki lebey, mungkin dapat apa yang aku tulis n tampal besar kat wall bilik aku. tapi kalo xdapat pun, aku still sayang diri aku lagi. ~kerana dirimu begitu berharga~

untuk semua member2 yang nak, tengah @ bakal final exam, gd luck sangat2. do da best 4 get bling2 result k.. untuk dak2 ladang...kiter perang habis2an dengan CSC n PATHO.. naper subjek nie jer? 
eh, suker hati aku la...

 seyes cakap: i want dean list
 ok, jumpe lagi lepas last paper.. papai


cik sopar says: xnak final, tapi xsabar nak p ganu-oliday budget

Friday, September 16, 2011

MYVi yang superb!!



Tagline baru "LAGI POWER, LAGI BEST" memang menampakkan sangat kebest sangat MYvi SE dan MYvi EXTREME baru nie. pihak produa baru jer lancarkan model MYvi versi kereta comel lote nie ( bagi aku la). 

didatangkan dalam versi auto dan manual, Myvi baru 2011 nie bakal menjadi pilihan golongan orang2 muda kat luar sana. 
kaler cam best yang boleh dapat, model pilihan dapat  lima warna metalik iaitu kuning, putih, ungu, hitam dan perak berkilat. Manakala Myvi Extreme hanya didatangkan dengan empat warna metalik iaitu kuning, putih dan hitam. kuning tu memang laaawaaa sangat.. ;)

MYvi sememangnya dikenali dengan enjin berkuasa 1.3 liter. dah namer pun best, so 2011 MYvi tapil dengan 1.5 liter. kalo xgempak gak, xtaw nak kata cmner.. 

kepada yang dah xtahan sangat tengok model Myvi yang rasa2 best sangat nie, cepat2 kowrang boleh pergi pusat jualan produa sekarang utk tempahan. 

cik sopar says: tetiba teringat kat mr. LOLA kt rumah. agak2 boley tak trade in mr. LOLA dengan  MYvi extreme kuning tu??     en abah ada ape2 nak cument?


Sunday, September 11, 2011

saya tak okie..

kalau kowrang perasan la kan, aku dah nak habis pun sem 2. sekejap jer kan. macam semalam jer aku gelak2 masuk kolej kat UITM jengka nie. n macam semalam gak aku jadik penghuni cluz AT110 2E.
makin banyak yang kita hadapi, makin banyak yang perlu kita telan..

tension lar skrang, dengan asgment, report2, nk final ag. plan nk menghabiskna duit ag. adush.. boley pecah kot otak nie..
report n segala asgment jgn cakap lar. walo ader lagi 2 jer kowt asgment nk kena submit, tapi kalo otak aku tepu n xboley pakai, duk 2 jam depan mr. lappy aku ni pown x jdik kerja...

kalau bosan n bowring tahap gaban, ni yang selalu aku buat:
  • tengok cerita hantu malaysia ulang2 kali - like hantu kak limah balik rumah
  • layan kl gangster - suke kat aaron aziz =P
  • makan kinder bueno
  • on9 & off9 fb berkali2
  • edit folder2 dlm mr lappy aku..

tu jer kan. bapak ah, aktiviti aku pown memang memboringkan.. tapi ni la hidup aku yang serba boring.. tp sekarang, walau semua benda tu aku dah buat, jiwa n hati aku tetap xtenang. tetap rasa something jer.
sebab tu kot mood aku memg xberapa nak baik minggu nie. balik dari trip patutnyer epy2 kan. terbalik plak ngn aku.  tengok semua owrang macma nk marah jer. senyum pun nampak benar plastik.. HAMPEH!

prinsip berkawan bagi aku,,,
PASTIKAN KAMU SEORANG SAHABAT YANG PANDAI MEMBERI DAN TIDAK HANYA PANDAI MENERIMA
not bad la kan AYAT nie.. tpi kalAU dah kau asyik bagi jer, tauke balak pown boleh bangkrap. sekali owrang buat jahat dengan aku, memang aku maafkan.. tapi xkan sekali-kali aku lupakan. nie bukan dendam okie.. tapi aku xnak jadik budak bodoh yang pura2 baik n buat2 lupa apa owrang buat kat aku.. aku ngaku aku bukan baik sangat, tapi aku xlah jahat sangat. sesengal-sengal aku pown, at least tolonglah hormat aku as kawan k.. aku tahu kau  ada mulut, kau ada maruah, kau ada haq.. tapi kau jangan lupa, aku pun ader la semua tu.. kalau kau fikirkan diri kau jer, baik kau duduk hutan sengsorang k. eh, xmatilah aku kalau kau xder pown.. makin bahagia ada lah

so sorry, entry last tu cm merapu lebey jer.. tapi seyes sekarang nie aku tengah benggang n xlame lagi mybe aku ley jadik banggang layan owrang cm tu.. so, as yg kowrng taw, aku memg xreti nak marah coz aku sayang semua kawan2 aku. sebab tu aku just luah kat cni jer. lepas nie aq okie la..
TAPI,
sorry sangat2..

cik sopar kata: ~eh, sal aku lak yang minta maaf nie?~~~~

Friday, August 26, 2011

selamat balik kampung

maap salah dipinta

masa yang dinantikan dah pun tiba. time nie, tanya jer la kat siapa2 pun budak2 uitm jengka nie, mesti kat otak depa semua duk citer sal balik kampung. masing2 duk pulun layan lagu raya n packing2 beg nak balik raya. bagi aku, memang nie time yang dinanti. lama kot xbalik kampung. err.. sebulan lebeh gtu lah. hu9..


dengar lagu raya dari penyanyi2 lama n baru buatkan naluri hati menjerit2 nak balik raya. tahun nie mencatat sejarah baru untuk aku sebab nak balik raya naik kereta api tanah melayu (KTM). fuyooo.. nak bangga seh.. ececeh...

bukan senang bai aku nak naik ketapi nie. almaklumlah, bukan ramai member2 aku yang nak naik ketapi nie. aku pun kalau diberi peluang nak naik bus, tapi.. time2 raya kat sini, tiket bus dari temerloh ker selatan habis pulak. aduyai...

ketapi pun ketapi lah. janji dapat balik kampung. xsabar kowt nak buat persiapan raya kat rumah. biorpun aku yang buat sengsorang sambil layan lagu raya. lah.. nape lak aku sowrang yang kena buat? yolah, tinggal aku sowrang ja kat umah la nie. semua beradik2 aku kan dah kahwin n ada umah sendiri.. sapa lagi yang layak kemas umah en babah n puan mama kalao bukan aku? naseb anak bongsu kan..

pegi bndar jengka tadi malam jumpe kad raya. comey..
tahun nie maap la kawan2 semua ea, xda kad raya nak hantar. xsempat n malas ar rasanya. thun punya thun depan mybe kad raya aku sampai kot kalo waktu tu aku free..
okielah, nak layan lagu raya sambil packing barang nie. jumpe masa raya nanti ea.. papai....

p/s : teringat kenangan dengan cik cbaju merah naik ketapi lompat time raya cina... =P

Monday, August 22, 2011

KENAPA AKU PERLU SUKA DIA?!

KISAH SAYA N AWAK

sungguh tak tahu apa yang aku rasa sekarang ni. 
betul ker apa yang aku rasa @ hanya mainan perasaan?
seyes aku benci.
perkara paling susah kat dunia 
adalah berfikir n berfikir.
macam yang tengah aku buat sekarang nie lah..
suka? minat? kasih? 
cinta?  tak kot..
tapi, kenapa mesti ader "KOT" tu?
huargh.. en abah, puan mama.. tolong!!

Friday, August 19, 2011

Nk bAgi aWarD.

muge award xseberapa nie dapat buat kowrang epy..




cik seliporjepon kasutnya biru,
dipakai waktu hari minggu,
sudilah kiranya semua shabt2ku,
amek award dari diriku..

Wednesday, August 17, 2011

150 juta

video 

lagu yg cam best nie..(memang best pown kan..) aku dedicate kat kowrg2 ea..
credit to my fwens yg suggest lagu nie kat aq..
enjoy k..

Tuesday, August 16, 2011

bestnyer dapat award

 setelah lamer berblogwalking.. akhirnya aku singgah kat 2 site nie. yang paling best, empunya blog nie bagi award kat followers nyer. oh.. sungguh terharu rase haty ini..

credit to cik abc and cik fadzmeera yang bek aty sangat2 bagi award kat follower dye.. 



ni dari cik abc. kalo kowrg nak, boley clik sini..



ni plak dari cik fadzmeera. cantik kan cartoon ye.. nak macam nie? please clik kat cni



Monday, August 15, 2011

Friday, August 12, 2011

epy fasting day..




12 ogos 2011
yea.. dah masuk hari ke dua belas berpuasa. macam tak percaya kan dah hampir 1/2 bulan kita berpuasa. tahun nie first time aku posa as student kat u. mak ai, kena beli sendiri lauk buka n yang paling sedew makanan sahur apa yang ada jer. selalu aku makan biskut n roti gardenia 0.60 jer aw. tu pown rembat cik alia roomate aku punya.. he9..

juadah buka pulak, aku suka makan murtabak, tau fu fa n nasi tomato. xderla suka sangat pown sebenarnya. tapi tu jer lauk yang ada kat cni. cik babah.. kiter nak makan ikan pari bakar.. kat cni xsedap lor. huk9.. nk yang kat parit botak.. 

xsilap, lagi 3 jumaat aku nak balik beraya. time2 nie otak semua dah pk kg nak balik raya. n buat pertama kalinyer, aku nak balik kg m'gunakan ketapi tanah melayu. saja nak tukar angin. sebenarnya, tiket nak balik raya abes dah. sengal tol.. penangan raya punya pasal..

sem ni subjek ladang kat nursery paling best. dah ler kami dapat balik awal, pastu xder sangat parktikal yang kena buat. cuma ada 1 pojek jer yang buat aku ngah serabut giler skrang nie.. TERRARIUM.. adush.. kena lak perah otak 3 suku aku nak buat benda alah nie... kalo kowrg x sure, tgk pic kat bwh nie.. iniler terrarium yang BENCINTA aku nak buat. huk9...


ni terrarium kat negara barat


terrarium yang bakal aku buat nanti aku update.. tu pun kalo jadik.. dah ler nak buat memang bencinta ngan aku. tapi nak credit kat din n amar yang join group aku.. kowrang jer la ea yang buat semua... aci x?? he9

Thursday, August 4, 2011

kawan, fwens, forever

lots of love




a - z





aku-dia-kamu-kita

salam sahabat... buat sahabat2 ku yang tercinta, yang baru ataupun yang lama.. aku amat2 sayang kowrng sangat2 k.. seyes aku xtipu. even kita dah lama tak contact, name kowrg still aku xdelete dlam hati aku k..

buat teman2 lama.. hanya seuntai doa mampu aku hantarkan buat kesejahteraan kowrang di sana.
buat teman-baru yang tidak sampai setahun kita kenal, aku amat perlu pemahaman kowrang dalam proceed hidup ni.

adat dalam berkawan, masing2 mesti ada hal.. dan hal yang aku tak paham.. kenapa perlu bermasam muka? kenapa perlu tuduh-menuduh, kata-mengata, benci-membenci sedangkan itu semua lahir dari silap kefahaman bahas semata? aku serba salah sekarang nie ok.. xtaw nak berpihak pada siapa.. nak kekiri dikata berat sebelah.. nak dikanan dikatanya tak kenang budi.. so, pada siapa pula aku kena mangadu? perlu ke aku teruskan sikap berpura-pura? depan yang ni kata yang ni.. depan yang tu kata yang tu.. aku penat ok.. talam dua muka?? seyes rasa macam nak mati..
kalau keadaan ni kena kat kowrang pown mungkin kowrang buat macam aku kot. huk9.. sebenarnya aku malas nak masuk campur hubungan kowrang. cukuplah masalah aku sendiri pown xsettle-settle lagi. nak pula tambah masalah kowrong.. GILA.
xbolehker salah sorang beralah? hina ker kalau kita yang mulakan maaf? buruk sangatker orang yang memafkan orang lain? apa? dia ada sikap buruk? biarlah dia.. kalau itu sikap n sifat dia. kita nak buat macammana? nak paksa dia ceritakan yang benar? xda maknanyer. kalau kita xmau sakit hati, lebih baik kita maafkan dia. birlah dia dengan hidup dia yaag asyik nak tambah2 dosa.. dah ler kita penat kena tipu, pastu kena pikir pulak nak kenkan dia balik.. tak ker kerja bodoh tu??

okie.. aku dah feed up. malas ar nak masuk hal kowang lagi. xpaham aku. apa jenis kawan la kowrang nie. zaman aku dulu k\wan xda la nk musuh2 nie. aku tersepit!!!

p/s: rasa kesian kat depa semua. last2 aku jugak yang merana coz xbeley nk jumpa depa semua. larikan diri? merempat kat tempat yang xsepatutnya? huk3.. banduan di bumi sendiri.. tension okie..

#update#
dalam hal nie aku xtaw mana yang salah, mana yang betul.. sush jugak kan nk jdik neutral nie. tapi kalau kowrang2 kan, xbengang ker kalo cerita sal kowrang dijaja2. bukan stakat maruah kowrng yang dipertahankan, malah segala aib boley jadik xelok.. cdew kan dengan petangai orang yang macam2 nie. salah orang lain nampak, salah sendiri lom tentu perasan.
kali nie, dengar cerita versi lain, esok lain pulak, n lsa dh tentu2 lain.. yang sebelah pihak pulak cerita lain?? oh tidak....