Friday, December 21, 2012

Niat nak Ber-study

just 4 aim

Yeah.. Tadi merupakan hari last lecturer untuk sem 2.. lepas ni tak da dah p kelas-kelas lagi. Tak ada dah nak jumpa lecture, bangun pagi-pagi, masuk kelas lambat, tak tidur malam siapkan asgment, ketar lutut nak buat presentation, otak stress fikirkan test n quiz.. tak ada, tak ada dan tak ada.. HEAVEN..

Sekarang tinggal paper final jer.. OPPSS.. budak2 'lompat' macam aku ni jangan nak suke sangat la kan.. Ada satu test je lagi blom settle, ke dua test?? haha.. satu sebab madam kiteowrang p wat conference, so, test terpaksa ditunda, kedua sebab carry mark rendah sangat, kena ada test back up. Aku kah calon-calon yang bakal ambil test back up tu?? Rasanya, YA..

Pic kat atas tu snap masa cluz ento tengah wat presentation. KAt depan owrang sibuk wat present, kami kat belakang wat present lain. Main game la, snap-snap gambar la, kenyit-kenyit mata la.. Asam garam student .. =) jangan dicontohi ye adik-adik.. Kesian kat presenter2 tu.. Penat diowrang wat slide.. kena la appreciate sikit..

Mulanye minggu "study week"  memang untuk study kan.. Tapi, ramai yang ambil kesempatan ni nak balik kampung halaman memasing.  Alasan, nak jumpa mak & abah nak mintak restu. Katanya.. Okie, yang tu baik dah niat. tapi kalau seminggu kat kampung, seminggu kat rumah, duk besarkan badan je, xda guna la kan seminggu time study week tu.

Patutnya, time ni la kita nak kaji balik semua silibus sepanjang satu sem tu. ye dak?..yang tak paham boleh la rujuk terus pada lecture ataupun buat perbincangan dengan kawan2.  Bukannya masa untuk berfoya-foya ye.. Sebut pasal 'amazing nye student2' nie,  tetiba teringat kat ayat ni :



Betul kan.. hahaha.. Sape penah buat sila kedip2 mata..

Tapi jujur bagi aku la kan, aku pun bukan study sangat time-time ni.. Time study week ni la nak marathon movie la, nak p shopping la, nak packing barang-barang untuk bawak balik la, nak p foya-foya habiskan bajet biasiswa la, nak qada' tidur la, macam-macam hal.. Study ke mana, tetiba..
ESOK ADA PAPER!!!  hahaha,
time ni, xda sapa yang mampu tolong..

Dari ayat awal sem : "moga aku menjadi dean list sem ni" bertukar manjadi "moga aku tak repeat paper sem nie".. annoying seh..

Selagi ada masa ni, berjuang la sehabis-habisnya.. Selagi result tak keluar, selagi tu kita still boleh pasang niat, pasang harapan nak jadi yang terbaik.. Tak 4.00 flat pon, 3.50 cukup dah.. Dean List gak.. First Class gak.. hew-hew-hew..

Ni nak wat wish untuk member aku yang bakal grad,
Untuk cik Azlina haron, Semoga sukses selalu. ni sem last degree kan. Member kita yang budak uitm gak @ mentor aku..  Untungnye dia.. jeles taw.. WISH YOU LUCK dear.. =)

Dan tak lupa wish luck gak kat semua dak2 degree ladang part 2 batch 4 uitm perlis. Kita fight 4 final, hope semua dapat kesuksessan..

Ada rezeki, Jumpe lagi sem depan.. In Sha Allah..




Thursday, December 20, 2012

Dia..Dia..Dia & Dia..


I hope, I Joy, I Love

Dia cantik,
aku tak cantik;
Dia lawa,
aku memang tak lawa;
Dia bijak,
aku lagi tak bijak;
Dia kecoh,
aku pensenyap;
Dia menyenangkan,
aku menghuru-harakan;
Dia penyejuk mata,
aku penyemak pemandangan;
Dia menjadi rujukan,
aku langsung tak dipandang;
Dia menjadi tarikan,
aku, tak siapa kenal;
Dia menjadi penyeri,
aku, ada tiada, tak siapa peduli;
Dia menjadi perantara,
aku, "dia wujud ke?"
Dia...Dia..& Dia... serta Dia...
tapi aku tetap aku, melalui jalan sendiri..........

19/12/12
-10.10pm-
xperlu jadi orang lain utk diri sendiri..





Welcome Study week & Final yang dinanti

assalamualaikum...

Lama gile kan x update blog.. aku pulak terlebih buzy. Lebih buzy dari dulu-dulu.
Sedar tak sedar aku dah hampir satu sem kat perlis ni. Sekejap je masa berlalu.. tapi serius aku nak bagitahu, sem degree ni memang sangat-sangat penat. maybe aku ambil course 'lompat' kot. tu yang jadi lagu ni.

aku vs FINAL

betul kan.. pointer hanya tiket utk interview je..


hew-hew-hew..
jadual exam dah kuar!! memang best la kan..
ada dua paper tu yg x ada gap. Hahaha.. Sekarang kena gelak besar2 sebab bakal stress pada minggu-minggu exam.. Apa preparation yang aku buat???

Nescafe Teman sejati.. 

Giler tak aku?? Sangat giler kan.. Nescafe @ kafein teman sejati tu.. beli banyak-banyak buat stok.. biar migrain sampai pesan!!
Kalau encik abah n puan mak tahu ni, mesti kena bebel sebulan tak habis..
hahaha.. tak kesahla.. time study je kot buat perangai gitu..

Untuk diri aku sendiri, aku nak wish selamat berjuang.. Bukan senang nak senang. Yang paling penting aku kena fight dengan diri aku sendiri.. Sekarang aku sendiri tak tahu la kenapa dengan diri aku. Time Malaysia dilanda wabak maharaja lawak mega 2012, aku pulak dilanda maharaja malas yang melampau-lampau. Kerja aku sekarang, tidur-tidur-tidur..  jangan my encik joko taw perangai buruk aku ni sudah.. terang-terang kena reject kan..

Pertama kali sepanjang aku hidup as student, aku tak sabar nak habis sem. Nak kata duk jauh dari rumah, dulu aku pernah je belajar kat Bumbung Lima nun, nak kata aku sakit cinta, encik joko & aku elok je.. nak kata masalah dalaman, aku dah scan badan aku ni, semua tiptop jer..

Duduk luar? Culture shock dengan environment Perlis? 'Adik Lola'?  My 'mr young @ Y'? ke sebab adanya 16-A??..

Ikwani, biarkan semua itu berlalu. Nak final ni.. Fokus-fokus-fokus..
believe what u want to do and do what u want to do!!

Sedeh sangat  coz awal-awal lagi dah taw tak ada harapan nak pegang title dekan. Test, quiz semua hancur lebu,  dan aku macam duduk kat awangan, tak taw nak ape sem nie..
DAMM much sedeh...

Good luck for final.. Hope yang bling-bling menanti kat depan & something miracles happen..
PRAY FOR THAT>> amin..



Friday, November 30, 2012

Jadi Hantu Dalam Hidup Seseorang

cputih casper 
Jadi hantu dalam hidup seseorang?
Tipikalnya ayat..

JAdi hantu yang aku nak sampaikan kat sini bukanlah jadi hantu yang muka hodoh, pakai baju jubah putih, ada taring, mulut darah2 bagai.. Tapi, apa yang aku nak sampaikan adalah, jadi hantu yang manghantui hidup orang lain...

Apa? still x faham.. Okie, teruskan membaca..

Pernah tak kowrang rasa dikhianati, rasa ditipu? Contoh paling terdekat..
Ada kawan kowrang pinjam duit, tapi buat2 tak mahu bayar.. Puas kowrang mintak, tapi dia tiba2 hilang. pelik tak?? Time kowrang lalu mana je, terpandnag sekilas wajah dia, kowrang kejar, dia terus hilang. Langsung x jumpa bekas tapak kaki. Cian kowrang terjengah-jengah cari dia..
Haha. Tu satu contoh kowrang dah jadi hantu dalam hidup beliau. eh, layak ke dipanggil beliau?

Okie, contoh kedua pulak. Pernah tak kowrang bercinta, pastu tiba2 pasangan kowrang mintak break. Tanpa sebab yang konkrit. Puas kowrang tanya, dia just kata, dia tak layak untuk kowrang. Annoying kan..
Pastu, bila tengok kat fb, dia block kita.. EH?? Kita ni hantu ke yang menakutkan dia?

Em. contoh ketiga..pasal couple gak. Kowrang baru la kenal someone ni. baru nak mengarang ayat jiwa2. Baru nak ada taman dalam hati. baru nak gantung bintang2 kat langit, baru nak mimpi sampai bulan. tup2 pasangan kowrang tu hilang secara tiba2. Langsung tak msg, call jauh sekali.
Bila kowrang online fb, owrang tu pun secara outomatik akan offline fb.. PULAK... Asal, takut ke?? Aku hantu ker??

BIla fikir2 balik, hope kowrang dah faham la kan apa msg "Jadi Hantu Dalam Hidup Seseorang" yang aku nak sampaikan. Sebenarnya, ketiga-tiga situasi atas tu, kesan dia terhadap kita sama je..
kesan2 nya :

1)  Nampak kita, dia terus lari. Tak pasal2 kita main kejar2 dengan dia. Kalau sesiapa badan yang ala2 chubby2 tu, boleh la main lari2 pusing satu campus. Semata2 nak dengar apa alasan dia buat kita camtu kan.

2) Kita onnline, dia terus offline. Yang ni aku pernah kena dulu. Waktu tu rasa sakit hati jugak.  Dah le msg, coll kita dia tak balas. Ingat nak chat le tanya khabar.. Tapi, hampeh kan, dia terus offlline. Takut ke, bang? Saya macam hantu eh??

Pesanan aku kepada beliau2 yang rasa takut2 ni, tak baik kowrang buat camtu..Aku rasa baik kowrang jumpe je sidia-sidia tu, dan minta maaf. Cakap elok2 dan terangkan perkara sebenar.
Kalau pasal hutang tu, betul kowrang tak mampu nak bayar, jelaskan la kat dia. Aku tak janji dia nak halalkan, tapi at least dia tak de la asyik mintak je dari kowrang. Mungkin dia akan bagi masa kat kowrang.

Buat si pematah hati, duduk elok2. Kita bincang. Bukan semua orang nak marah2 tak tentu pasal. Aku percaya, semua orang pegang dengan kata2, "ada jodoh tak kemana".. Kalau betul kowrang dah ada gurl / boy lain, bagitahu dengan jujur.. Kalau aku pun, aku boleh terima dengan hati yang terbuka. Tipu la kalau tak sedih kan. Tapi lama2 okie la..

Kalau main lari2 macam nampak hantu, penat kan. Aku penat. Kau pun penat.
Last kata dari aku,
"Aku Bukan Hantu yang Kowrang Perlu Takutkan. Semua Bolah Settle. Kita bukan GADUH, KITA BINCANG!!"



Bilanya Time "Main Masak-Masak" Part 2

Sweet Potato yang sweet sangat..

Yang ni adalah resepi kedua kami dalam Main Masak-masak. Keledek goreng... ala, goreng je pun kan. itupun nak kecoh ker??
Hahaha.. haruslah kecoh.. Sebab aku ada blog. Haruslah update enty kan.. ko ada??
Sebenarnya resepi ni saje je kami cuba. Maklumlah, ada rumah sendiri kan. kenalah main masak2 je kerjanya..

Jika sebelum ni Orang ramai potong keledek biasa2 je, tapi kami nak try buat sesuatu yang baru. Ala2 fries keledek.

Guna apa? Tepung Goreng Serbaguna ADABI.. okie, salah beli tepung tu sebenarnya. Ingatkan tepung tu boleh je nak guna semua jenis gorengan, tak sangka ye, rupanya untuk ayam, ikan, sotong dan udang je..
untuk keledek xda dalam list k..

Alang2 dah beli, guna je lah kan. kita buat resepi sendiri. kalau xsedap pun, yang cument je kita2 je kan.. betul x chef ida n chef eja?? kalau setuju sila kelip2 mata 9 kali.. hehehe.. senyum sikit.. =)

Lepas siap goreng, bau dia memang superb. dan ditambah dengan satu bahan rahsia, keledek fries kami jadi sannnnggggat sedap. HEAVEN je rasa. Apa bahan rahsia tu?? dalam pic atas tu x nampak la.. kena zoom kot baru clear..
bahan rahsia tu adalah... teng...teng...teng...   biji BIJAN..

ye, BIJAN. chef ida kata tambah bijan lagi rangup.. memang pun. sumpah tak tipu.. Lepas ni kowrng mesti kena cuba..
Cakap banyak pun tak guna, kalau sape2 yang nak rasa fries kami ni, sila hadirkan diri anda ke kelas ATB2Bm / ATB2Am hari isnin ni pukul 3.00 pm..

Sebabnye, kami ada presentation time tu.. Alang2, boleh la promote produk kami sekali.. he..he..he..

Friday, November 23, 2012

Bilanya Time "Main Masak-Masak" part 1

Duduk rumah sewa sendiri memang best. Sebab, tak macam duk kolej, rumah sewa kita boleh masak!!
haha.. Sumpah best..

Bilanya time main masak-masak, budak bilik aku dua orang tu mulalah keluarkan idea masak-masak diorang yang superb kan.. segala menu dan resepi yang istimewa diowrang cuba. Dari masakan kampung, bandar mahupun oversea nak dicubanya... aku?? sekadar tengok dan of course la tukang  merasa + menghabiskan..

Semuanya bermula dari satu insident .......

Salah sorang dari dak berdua tu tersilap beli bahan masak. Nak beli soon, terbeli agar-agar.. Elok-elok nak masak sambal tomyam soon, terjadilah tomyam agar-agar..time nak makan, tomyam tu jadi keras. Pastu kenalah panaskan. Hahaha..
kena gelak sikit je. Tak boleh gelak hahaha banyak-banyak. Nanti "dia' tu marah. Dah merajuk.. Susah aku karang. Yelah, sapa yang nak masak lagi..
Tapi kan ida, agar-agar tomyam tu sedap gak. Rasa heaven jer makan. =)

Dari Agar-agar yang tersilap beli tu lah, kami plan  buat agar-agar. Tak kan nak buang pulak kan... mahal tu beli..nak buat agar-agar kaler-kaler, bahan-bahan semua tak ada. Yang ada pun cuma sirap dan ibu rossel..
Fikir punya fikir... TING!!! ada sirap. ada susu..
Dan hasilnya... TARAA.. ni lah hasil agar-agar bandung made in Padang Nyu..

agar-agar bandung chef  ida

Pic kat atas tu la hasilnya.. Nampak kosong je agar-agar tu. Tak best kan.. Kita tambah epal pulak..

dan hasilnya...

Memula ingatkan epal tu tenggelam, tak sangka pulak ye timbul kat atas.. hahah..
okie, bab rasa, tak tipu  dia memng superb.. Tq chef ida... Saya assistant chef je kan... Tu pun kalau layak la..

Okie, siap satu resepi.. Lepas ni boleh la main masak-masak lagi ye.. Banyak lagi kan kita nak masak. Chef ida  n chef eja pun banyak lagi resepi tak ditunjukkan..Kita tnggu je la..
=)


Saturday, November 17, 2012

Indahnya Saat Berfoya-foya

Ini Cerita Saat Cuti Depavali di Perlis..

Alkisah..
Kelebihan menjadi seorang student uitm Perlis bila time bercuti adalah... BOLEH BERJALAN-JALAN..
Disebabkan hari Depavali jatuh hari Selasa, dan kami dapat assingnment mencari koleksi serangga, budak-budak kelas aku telah merajinkan diri untuk pergi berkelah di air terjun.

Perancangan utama adalah untuk pergi area dekat-dekat Arau je. Kalau tak silap namanya Bukit Ayer.
Aku awal-awal dah booking kereta sewa. Manual lagi taw. Okie, memang nak kena bangga coz kat umah aku aka kat negeri Johor tu, aku memang tak reti bawa kereta maual. kira catat sejarah tersendiri la kat Negeri perlis ni aku mampu bawa kereta manual.. Yeah!!

Perjalanan yang dirancang mula pukul 10 am terpaksa ditunda ke jam 11am. atas alasan, ambil kereta dulu la, isi minyak jap la, jemput dak-dak ni la.. last-last, kul 11am baru nak bertolak dari Arau. Okie, ni memang kena mention lebih sikit coz, nak cari insect, oarang tak carik time2 matahari nak terpacak atas kepala okie..

Mulakan perjalanan ke Sungai Batu Pahat yang mana kat situ dipercayai kawasan air terjun berada. Tapi, kiteowrg salah jalan pulak. Dak laki 3 orang tu bawa motor. Nak pergi Bukit Ayer, tapi terpegi Mata Ayer. Sebab masing-masing buta jalan, decide nak pergi terus ke GUA KELAM... yohuuu... Gua Kelam best kot...

Gua Kelam...

mata memasing jadi rimau dalam gua


Lepas errr... 40++ min dari Arau baru sampai. Matahari pun tak segan2 dah muncul.. Time kat  Gua Kelam, aku boley pulak terjumpa bekas roomate aku time kat IPBL.. kak syikin. Ye ada meniaga kat Gua Kelam ni. kira jejak kasih gak la kan. Tak sia2 aku pergi sini..

Okie, plan nak cari insect tetap diteruskan even masing2 tahu dah, peratus nak dapat memang xdapat... hahah... Lama jugak la kiteorang berlapan kat situ. lepas zohor baru balik. Insect? Odonata je yang banyak.. Coleoptera? Homoptera? jangan kata bayang, tapak kaki pun x nampak..

Tapi, kiranya tak menyesal jugak la datang Gua Kelam ni kan. Kiteowrang dapat adventure masuk Gua Kelam sampai hampir tersesat. Waktu dalam gua yang langsung xda lampu tu, hidup mati je taruhannya. Alhamdulillah selamat lagi...

kami kelam dalam gua kelam


kami ber 8 jer. eh,. mana kak sue?? 

Masa untuk balik..
Kira dak-dak kelas aku happening giler lah. tak kesah pun nak pergi jejalan n berfoya-foya. Walaupun kami berlapan je, tapi, cerianya tetap ada. Lepas ni boley la merancang untuk melancong tempat2 lain plak.. Bukit Ayer tu memang kena pergi..
=)

Wednesday, October 10, 2012

Kamu Adalah Sahabatku

Dear sahabatku...
Salam keikhlasan penuh kasih sayang aku tujukan warkah ini untukmu..
Alhamdulillah, sepanjang kita berkawan, perhatian, tingkah-laku mu amat menyenagkan hatiku. Aku ingat lagi, waktu mula-mula kita menjejakkan kaki ke UITM, tanganmu yang pertama dulu ku genggam bagi menjalinkan ukhwah persahabatan. Terima kasih untuk itu sahabat...

Walau jauh negeri memisahkan kita, namun namamu tetap ku ingat.. Sms mu lewat2 malam menceriakan malam dan mimipiku. Kata-kata nasihat dan perangsang yang kau karang untukku amat ku perlukan disini bagi meneruskan langkahku di bumi kayangan ini.

Sahabat,
Ku akui, sepanjang kita berkawan, ada waktu kita bertikam lidah dan bermasam muka. Namun itu semua lumrah bersahabat dala dunia. Kuimbas kembali moment itulah yang membuatkan aku dan dirimu semakin dekat dan rapat.

Sahabat, hanya warkah ini yang dapat kuutus sebagai penganti diri. Entah bila dapat ketemu itu aku tak pasti. Hanya satu yang mahu ku kongsi, ku amat sayangkan dirimu sampai mati. Eangkaulah sahabatku sampai mati...

kawanku itu kamu =)


Special dedicate for :
Eyka_zulaikha.
jengka-in-memories,
2010-2012..

Saturday, September 22, 2012

Ada Orang Sayang Awak

will u accept my heart??

uNtuk awak yang saya je tahu siapa, 
sampai bila ye saya nak rahsiakan rasa hati saya ni?
saya rasa awak di tempat teristimewa dalam hati saya.
Ye, saya sayang awak...


~with love to my love~

Thursday, September 20, 2012

Sedetik Ku Disini

Assalamualaikum..

 entry first sejak aku menjejakkan kaki di bumi Indera Kayangan.. Cuaca di sini agak panas jika nak dibandingkan dengan selatan tanah air. Walaupun hujan turun untuk semester ni selang sehari, kehangatan waktu malam dan siangnya tetap buat aku gelisah. Panas dan melekit. Okie, itu sangat tak selesa.. Sebab aku ada kat sini adalah :





Masa menambah Aset..


Ni aset bukan sebarang aset. Ni aset untuk jangka panjang. Atas kasih sayang abah yang tak berbelah bagi kat anak bongsu dia ni, akhirnya, sebuah motor honda "wave 100" menjadi milik aku secara rasminya.. he9.. terima kasih abah. susah-susah je menghabiskan duit untuk belikan benda tu kat kita. cash pulak tu. Kita saaaaaayang abah ketat2.


Berita Penambah Duka..


Dapat berita dari owrg jengka, pelaburan aku sem lepas langsung tak membawa apa2 makna. kosong. neil. zero. lemah terus lutut aku lepas dapat berita tu. macam ni kot rasa orang2 yang terlibat dalam skim cepat kaya. pelaburan yang diharap membawa kesenangan masa hadapan, tapi rupa-rupanya kosong. KOSONG!! tak tahu nak salahkan siapa. Diakah, Merekakah, @ Akukah?? tapi, aku bukan join skim cepat kaya k.. ni cerita lain.. Sedeh sangat-sangat. Walaupun duit tu bukan datang terus dari aku, tapi,, sugar daddy aku yang bagi taw.. diulang, SUGARDADDY.. ingt senang ke dapat tajaan Sugardaddy ni.. Susah taw.. Sedeh sangat ni.. dh menitik pown air mata ni ha.. WARGH... KAYAP LA AKU...
need someone  to share a shouders


okie,,, cukup dah,, Hilang terus nk tulis entry panjang2..
salam...

#hati-keciwa-jiwa-merana

Monday, August 6, 2012

Kenangan Itu Milikku..

Fast Update..

#Selamat Puasa
puasa2
     Alhamdulillah, dah masuk setengah bulan puasa baru cik sopar nak wish selamat berpuasa. Maaf la sesangat.   tersibuk dengan kerja yang membuatkan cik sopar melupakan seketika dunia blogspot.
Tapi, sesibuk mana pun kita, jangan lupa dengan amal ibadah yang dituntut sepanjang bulan puasa ni.
Apa aktiviti kowrang semua sepanjang bulan puasa?
Bagi diri cik sopar dan keluarga, kami akan pastikan setiap hujung minggu kami diisi dengan aktiviti berbuka puasa bersama keluarga besar di rumah salah seorang ahli keluarga kami. Iftar kata orang. Minggu puasa first, rumah nenek jadi pilihan iaitu zon Kluang II, diikuti zon Kluang I, dan minggu ni kat zon Parit Raja. Zon parit raja tu rumah cik sopar la. Minggu depan pulak, zon Yong Peng. Ha.ha. keluarga kami pun ada zon2 taw.
Kebaikan Iftar ni, kami dapat berkumpul semua sekali setiap minggu dan bertukar-tukar juadah berbuka puasa. Tak lupa juga, sebelum tibanya waktu berbuka puasa, kami akan mengadakan tahlil ringkas dan juga tazkirah.. Kebetulan lagi, ahli keluarga kami semua duduk dekat2. Sebab itulah aktiviti Iftar ni diwajibkan.. Wah, saya sayang keluarga besar ni, Keluarga Haji Mian.(ni atuk cik sopar). Memang beginilah tradisi kluarga besar kami setiap tahun.

#Juadah Buka
yummy
ni pun yummy gak..

     Dah namanya kerja kat pasaraya. waktu berbuka pun tak adalah meriah sanggat macam buka kat rumah. ye tak? Time kerja, cik sopar akan pilih menu wajib setiap hari iaitu roti jala @ murtabak. Setiap hari taw. Itu jelah menu yang mampu untuk dimakan time berbuka. Disaat kawan2 lain mewah dengan juadah yang dibawa dari rumah, cik sopar hanya menelan dua jenis roti tu je lah. Cik sopar tak nak la menyusahkan mak dan abah kena masak, hantar kat kedai semata-mata cik sopar tengah kerja. Cukuplah makanan yang dibeli kat bazar.. Still kenyang, okie la kan..
itu Kenangan buka puasa kat SAKAN.. (。◕‿◕。)

#Kuih-muih
Sebut buka, kita pasti tak lepas dari memikirkan nama2 kuih. Tak kisahlah yang latest @pun kuih zaman dolu2.. Apa kuih fevret kowrg??
Masa cik sopar duduk kat jengka, Pahang, kuih fevret, PUDING KARAMEL..
Sekarang balik Johor, susah kot nak jumpa..  Kat Pahang dulu, hampir setiap hari beli kat bazar Uitm Jengka @ bazar jengka.. Wah, rindunyer dengan kuih ni..

rindu nak makan ni



Okie, cukup la tu.. Banyak sanggat nak cerita kenangan sendiri..
jumpa lagi entry akan datang..
holaaa...

semua pic adalah ihsan enchick google..


Sunday, July 22, 2012

maafkan saya, pak cik!

satu cerita sebelum hari puasa:

hari ni, aku terpaksa jadi cashier kat kaunter 2 pasaraya sakan cawangan sini. sebab: dua orang lagi member aku tak datang kerja, er, ada yang sikit lambat. okie, tak pelah.. cashier je kot..

masuk time petang, waktu cashier yang lagi seorang rehat, aku yang take over. Ada satu customer ni, pak cik,belikan baju untuk anak dia. aku yang serve carikan track-suit bagai2. time bayar pun, aku jugak yang kirakan. ada la dalam RM 58.. lepas bayar, pak cik tu pun jalan2 pusing2 kedai. datang lagi satu customer, mak cik. dari kluang. tempat sama dengan member aku masa praktikal dulu. sembang punya sembang, sambil kirakan dia punya barang, okie dah siap.. tunggu mak cik tu hulur duit nak bayar. tetiba datang pulak member pak cik yang first tadi mintak nak letak barang yang dia dah beli tadi atas meja cashier. aku pun angguk jer..

lepas mak cik tadi hulur duit, datang pulak anak mak cik tadi nak ambik barang2 yang mak dia dah bayar. ada dua beg plastik. aku ulang, dua beg plastik!..  aku pun ambil duit tu dan masukkan kat kaunter cashier.. okie, settle, bagi mak cik tu resit dan kupon.. sempat lagi bual2 lagi tanya pasal jiran dia yang merangkap member aku tu.. sumpah, time ni aku dah lupa pasal plastik yang kawan pak cik first tadi tumpang letak.

lepas mak cik tu keluar kedai, ada lagi 1 customer.. then, settle dengan customer ni, aku pergi depan kedai. konon2 nak tengok mak cik ni tadi datang naik ape. yelah, dia kan kenal member aku. aku nampak mak cik ni dengan anak dia depan kedai everlasting. tak lama tengok, kak wan tetiba panggil aku..

15 min lepas pak cik first beli barang kan.. tetiba kawan dia tanya aku, mana barang yang dia letak atas kaunter cashier tadi? ah sudah. xda ker? aku dah cuak.. puas aku cari kat kaunter, kat depan..XDA!!

aku panggil yang jaga pintu, ada tak nampak beg plastik pak cik tadi? XDA!! opsss... sapa ambil..??
cerita punya cerita, MAK CIK!!! okie, menurut yang jaga pintu, mak cik tu bawak 3 beg plastik. 2 anak dia pegang dan satu lagi dia pegang. WHAT?? mak cik tu punya beg plastik 2 je taw..
oh, tidak!!

penat bersoal jawab dengan pak cik nie, last2 baru dia okie. tu pun sebab member dia bnyak gelak2 dan cool kan pak cik nie. ada la gak kata2 maki keluar dari pak cik tu.. xsanggup nak tulis. last2, kak wan mintak no pak cik ni. moga nanti kalau mak cik tu pulangkan balik barang yang ye tersilap ambil, kami akn telefon pak cik ni nanti..

apa yang aku rasa?? BERSALAH seh.. aku yang jaga kaunter tu.. aku yang serve pak cik tu... aku...aku...aku..

satu je harapan aku, moga mak cik tadi pulangkan semula barang yang dia tersilap ambil. walaupun rm 58 je, tapi bagi aku, it still besar nilai dia. lagi2 hadiah untuk anak2 pak cik tu kan.. maafkan saya pak cik...
;(

Untuk mak cik, PULANGKAN... !!! ni merayu sangat2 nieh..

muke sedih + suci

news update : mak cik tu dh pulangkan barang yang ye tersilap ambil.. syukran!.. skrang tinggal tunggu pak cik tu datang ambil je.. he.he..
lega seh hati aku.. ;)

Saturday, July 7, 2012

Catatan Seorang Ikwani

rindu kat cerita dulu-dulu

kerja aku cuti semester ni jadi jurujual. Sakan Sendirian Berhad. Mesti kowrg familiar sangat dengan nama ni kan. Sebabnya, Sakan ada dimana-mana. Okie, ni satu pujian. Congraz utk owner Sakan, Tuan Haji Umar. He, harap2 dapat ler bonus untuk bulan depan ye pak cik..

Minggu lepas, time aku jadi cashier, ada la sepasang suami isteri ni nak bayar. sekali pandang, si suami macam member aku yang pernah aku taruhkan hati pada dia. Sekarang member aku tu tak tahu kat mana. maybe dah ada kat tanah melayu ni ataupun still kat negara orang. Waktu tengah kira harga barang pasangan ni, hati aku debar semacam. menggeletar tangan. aku x berani nak pandang muka si suami. Sebabnya, aku pernah membayangkan situasi yang sama yaitu aku terjumpa dia dengan pasangan nya. of course la dengan wife dia kan.. lepas aku dapat control cool aku, aku pandang muka pasangan nie, nasib baik bukan member aku yang dulu. ha.ha.ha. choinyer aku kan..

 Cuti yang lama sangat buat aku bosan tahap tak ingat. nak duk rumah habiskan beras dan harta abah rasa macam tak patut sangat-sangat. Ni ker contoh anak bongsu yang kononyer tersayang tu?? kena maki dengan akak-akak & abang aku jer nanti. nak teruskan kerja, penat sangat-sangat. tak larat rasanya sebab kat Sakan cawangan aku tak cukup kakitangan. so, semua kerja department lain, kami terpaksa cover.. Letih taw. lagi-lagi nak sambut Raya kan. Lagi la stok banyak sampai..

7 hb gaji dah dapat untuk bulan lepas. Alhamdulillah, rezeki aku agak setimpal la untuk bulan lepas. Tak sia-sia kau pergi muar buat opening. Outstation ler kononnyer.. berbaloi la cket dengan gaji aku yang tak seberapa. at least boleh cover gaji aku secara total..  Campur duit gaji dengan elaun yang abah bagi, bolehla nak jadi kaya sekejap.. ngeh3..

Kadang-kadang, bila time free, rajin jugak contact-contact dengan member-member aku kat jengka. Rindu seh dengan diowrg. Lagi-lagi dengan budak sekelas. jejalan sama-sama. Makan-makan kat pronas. Buat asgment, meeting part, dengan dak-dak pg's. buat opkim. serius rindu sangat-sangat kenangan tu. rasa macam nak balik jengka jer sekarang. Tapi, boleh la kan.... huk.huk.huk

semoga semua member-member aku kat jengka baik-baik jer.. jumpa kowrang lagi nanti.. buat member aku yang bakal kita jumpa lagi di arau, good luck untuk kita kan.. Dunia baru is waiting.. Cuak + takut + excited..

moga jumpa lagi..

Saturday, April 7, 2012

Daun Clover, Cdaun 4

Accessories clover leaf. Boleh glow in the dark lagi taw..
 Sahabat2 : eja, zul, fahmi & din,  ingat lagi benda nih?? Ingat peristiwa "aku diculik ke Selangor"?? ha9..
Apa daun Clover melambangkan?
 Satu daun untuk IMAN … 
Yang kedua untuk HOPE 
 Yang ketiga untuk CINTA… 
Dan keempat LUCK!


Daun clover biasanya ditemui dengan 3 daun dalam 1 tangkai.. Dan, jikalau kowrang menemukan 4 daun clover dalam 1 tangkai adalah:
  • sebuah keajaiban alam
  • genetic yang langka
  • kemungkinan untuk kita menemuinya adalah 1 daripada 100,000...


wah, hebat kan...

Serata dunia juga mengenali 4 daun calover  ini sebagai   “The luck of irish”. Iaitu ;
 One Leaf is for LOVE ~ Be Mine…
The second for HEALTH…
The third for HONOR, GLORY…
And the fourth for RICHES!!

Persoalannya, macamana nak cari daun clover 4 daun nie?? Ingat senang ker?? Orang Barat punya otak, sampaikan mereka ada keluarkan Ebok tips2 nak cari daun clover 4 daun nieh.. Ebook ni ditulis oleh Roberta MacDonald, naib presiden syarikat Cabot, ringkas dan padat isi buku ni...Tipsnya : 
Jangan tengok satu per satu daun clover tu,  sebab ianya akan membuatkan kita hilang sabar. Jangan terlalu fokuskan mata semasa mencari, sebaliknya lihat daun-daun clover tersebut dalam lingkungan satu kaki segiempat sama. Lihat sekilas pandang, penglihatan kita akan menjadi 2 dimensi dan daun-daun clover tadi seperti berada di atas suatu permukaan rata. Inilah rahsia mengenalpasti Clover Berdaun Empat, 
 Dan lagi, time nak cari tu, gunakanlah peluang tu untuk mengenalpasti apakah yang paling berharga untuk kita dalam hidup kita ni, tak kiralah tentang kerjaya, percintan ataupun perancangan masa depan. Apapun yang fikirkan, di manapun minda kita membawa kita melayang, buatlah satu tanggapan positif untuk menemui sesuatu yang berharga yang dapat menjadi refleksi diri kita.
Macam tersangat best je aktiviti mencari daun Clover ni kan.. Bolehlah kita pergi cari lepas nieh.
Tapi aku sendiri pun tak sure kat malaysia ni ada ke  tidak daun Clover.  Adakah yang ini daun clover??
Tak ada pun yang 4 daun 1 tangkai kan.. 
Kalau ye, boleh sangat la kita mencari daun Clover ber 4 daun ni.. Kat padang2 banyak kan..
Selamat menemui daun Clover anda.. =)

p/s :Sebagai orang Islam, Kita  tak seharusnya percaya dengan benda2 begini bukan, (daun clover  membawa tuah?? hu9). Kerana sesungguhnya semua itu datangnya dari Allah jua..

Wednesday, April 4, 2012

Wahai Enchik Hati

4 my enchick hati..


Wahai enchik hati,
Perlukah berharap pada sesuatu yang tidak pasti??
Usah ditunggu lagi,
Yang berlalu takkan kembali...
Rawatlah hatimu sendiri,
Tasbih & Zikir memuji Ilahi,
Berserah kepada-Nya segala segi,
Hanya Dia yang lebih mengerti.

Friday, March 16, 2012

Bila Minggu Berstudy

Salam berminggu study buat warga UITM JENGKA...
dan wish gd luck untuk semua warga ladang dan keluarga besar DPIM...

Untuk PART 3, sebelum ni bahagia la kowrang kan.. Paper pun just BEL n CTU.. lepas nieh comfirm2 la kena struggle lebey coz semuanya killer subject.. Soil, ACC, Eco n MAjor.. Memang xtido malam la ceritanya sebab stay up..

Sebut pasal stay up, bagi diri aku, secawan kopi @ setin minuman POKKA @ Cappucino mesti xlepas..
Dah macam satu kewajipan pulak minuman berkaffein nie ada sebelah aku time2 study week nieh..
Alasan : supaya aku tak mengantuk.. Annoying kan..

Kaffein dalam kopi?? Semua orang tahu apa benda nieh kan.. Kesan jahat dia tak yang nak story panjang2 sangat la kan.. Yang utama,

-sakit kepala.. Memang xboleh nak cakap apa lah.. Bayangkan setiap hari 1 gelas kopi.. kalau sebulan?? tak jadi macam penagih kopi tegar aku nieh??

-sesak nafas.. Yang ni aku baru perasan. Sebabnya bila aku duduk lama2 ceket sekarang, mula la rasa macam astma.. Dalam darah banyak sangat kaffein kan,, darah pun dah compius bila pulak ye bertukar jadi kaler hitam dalam badan aku nieh..

-badan penat dan lesu.. ni terang2 la sebab aku tak boleh tidur malam. Biasa aku tidur pun lepas pukul 4-5 am..@ pun tidur lepas subuh. Bangun pulak dalam kul 10 am.. tak cukup tidur kan, mata pun penat,, Otak apatah lagi.. Jangan la salah sikit.. Pandang orang kecik beso kecik beso jer.. PAstu ngumpat dalam hati.. hu9. wat tambah dosa jer..

-mulut rasa pahit.. Ni dah comfirm2 la kan coz minum kopi terlebey.. gini la jadi nya.. ;)
Bukan la.. sebenarnya aku diserang demam sekarang nieh.. Tu yang mulut rasa pahit. Hidung dah jurai2 keluar hingus.. Parah aku punya demam kali nieh.. Tu la, semalam bukan main lagi epy2 main hujan kat paso UITM Jengka tuh.. xsangka pulak kan,  imune badan aku xtahan pulak dengan hujan kali nieh..
NI sebab kaffein jugak ker???

Okie, ni entry last kot untuk bulan march.. Sebabnyer, aku @ Cbaju Putih nieh nak study untuk final part 3 DPIM.. Rasa2 nak dapat DL lagi sem 3 nieh xmungkin kot sebab semua carry mark down gler.. em, sebelum aku pasang cecita setinggi awan, baik aku dah siap sedia jatuh dulu kan.. hek9..
Apa2 pown, hope aku dapat buat yang terbaik untuk final nanty.. Tinggal 4 paper jer lagi pun..
Wish me GUD LUCK...   ;)
Untuk dak2 cluz aku, AT110 3E, wat yang terbaik kowrang.. Ni mungkin sem last kita dapat bersama.. Jadilah DL seramai yang boleh k.. Zul, Fahmie, Din, Pok cik, Amar, Ejat, Ejan, Loqman, Hafiz, Bazlin, Faezah, Nazihah n xlupa Ada.. Sure akan rindu kowrg lepas nieh.. Itupun kalau sem depan aku xda la kan..
Okie, cukup membebel buat wasiat..
Kita Jumpe lepas final!! daaaa

credit pic to nurkeindahan




p/s : Tertunggu-tunggu wish GUD LUCK dari "someone" tu.. Tapi, Haram.. habuk pun tarak.. 
Awak... awak dah xingat kat kita eh?? Sampai hati..


Wednesday, March 14, 2012

Hero Hati Saya


nie la gambar en babah and pn mama saya..
semalam call en babah, dalam pukul 2.30 pm..

"salam abah, owrg ada masalah cket la.."
en babah kata : "masalah apanya? abah bukan tahu nak settlekan"
"tak, abah mesti boleh punya settlekan.."
"apa dia?"

Lepas diam dalam 15 saat :
"owrg nak pinjam duet cket.. he9.. ada probz cket la abah.." ayat jenis nak pujuk.. terpaksa guna istilah pinjam..
"la.. yeker?? nak berapa??" nada en babah sangat caring.
"ikut la abah nak bagi berapa"
"sekarang duet ada berapa"
"em........"
"xperlah, nanti abah masukkan. Dah, jangan sedih2 lagi.."
"he9.. tq abah. Nanti owrg bayar balik ea"
"ha9, nak bayar ker? Abah tahu kamu mesti xmau bayar punya. xper, abah kasi jer.."
"tq abah.. sorry menyusahkan"
"xper..abah faham"

Dan. petang tu jugak, en babah masukkan duet dalam account aku. Dan yang xsangka, lebih dari apa yang aku bayangkan.. Nampak sangat kan kasih sayang seorang ayah untuk kesenangan anak-anaknya?
KAt cni, aku nak sangat cakap kat abah yang aku sayang sangat2 kat abah.. Dalam Phone macam berat je nak luahkan.. dan depan2 pun xberani nak cakap.. bukan segan, tapi... sebak..
SEBAK yang tersangat2..

Dengan abah, aku bebas cerita apa2 jer.. Event asgment aku hilang pun, aku mengadu dengan abah. Subjek sem nie tough, xmampu nak bawak,  owrg yang aku cerita adalah abah. Walaupun abah just dengar, bagi aku dah cukup lah tu segala-galanya.. Perancangan hidup aku, semua aku mintak pendapat abah.. kalau aku happy, orang yang pertama aku cari, abah.. Kalau aku sedew, sedew yang tersangat2.. baru carik abah.. sebAbanya, aku tak mahU abah tahu yang anak bongsu dia ni lemah.. Aku nak kuat depan ABAH.. Aku  nak jadi cam ABAH. Aku nak protect abah..

ABAH : Adik sayang sangat kat abah.. TUnggu ADIK BALIK YE.. =)

Monday, March 5, 2012

Awak, Boleh Pinjam Bahu Sekejap?




bila rasa sunyi, 
jangan lupa, 
Allah tidak pernah sunyi untuk mendengar keluh kesah kita

bila kita rasa keseorangan,
jangan lupa,
Allah sentiasa ada di sisi kita

bila kita rasa tak berdaya,
jangan lupa,
Allah adalah kekuatan kita

bila kita tiada lagi rasa,
ingatlah, itulah petanda
Masa Kita Hampir Tiba..
banyakkan pahala, tunaikan kewajipan..

#jadilah seorang hamba yang betul-betul hamba.

BILA HATI BERBICARA



YA ALLAH,
TETAPKANLAH IMANKU..
JIKA RASA INI HANYA MENGUNDANG KEMURKAAN-MU
JAUHKANLAH IA YA ALLAH..
JIKA AKU PERNAH MENGALIRKAN AIR MATA KERANANYA,
JADIKANLAH ITU YANG TERAKHIR BUATKU..
AKU TIDAK LAYAK BERGANDINGAN DENGANNYA..
HANYA SATU YANG KU PINTA
JADIKANLAH RASA INI MAMPU MAMBAWA AKU MENUJU REDHA-MU

LELAKI DITAKDIRKAN UNTUK MENJADI IMAM
WANITA PULA SEORANG MAKMUM.
IMAM BISA MEMILIH MAKMUM,
TAPI MAKMUM HARUS BIJAK DALAM MEMILIH IMAM.

ANA TIDAK MENGHARAP ANTE SEMPURNA,
TAPI CUKUP SEKADAR 
ANTE TIDAK MELEBIHI RASA CINTA ANTE SESAMA MANUSIA 
MELEBIHI RASA CINTA ANTE KEPADA ALLAH TAALA..



PAIN

LAPAR!!

SENANG CAKAP. AKU TENGAH SAKIT GARSTRIK GILER-GILER NIEH. PUKUL 4.30 AM SAKIT SENGSORANG, MEMANG TAK BOLEH NAK BUAT APA LA KAN. TERPAKSA TELAN BISKUT KERING ATAS MEJA. NI PON REMBAT ROOMATE PUNYA..

STAY UP LA SANGAT SAMPAI PAGI, PERUT PUN LAPAR.. HU9..
KALAU DAPAT SANDWICH & MILO SECAWAN, FUHH.. HEAVEN!!


Scroll en google pasal penyakit terchenta aku nieh, dapat la nieh.. just 4 info.. credit to Laman Emjay


Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.


pesanan ikhlas : lepas nie sebelum stay up tu makan la Mcd ke, kfc ke, pizza dulu ea.. cian kat perut tu kena penyakit TERCHENTA nieh..

Tuesday, February 28, 2012

Aku-Tak-Ok


Penat sangat2 melalui bulan ni. dan jugak untuk sem nie.
Masih ada lagi sebulan untuk aku hadapi segala-galanya.
Nampak sangat kan aku tak berapa nak ok.

Moga yang terjadi semua ini adalah ujian untuk aku terus tabah dan terus-terus tabah...


Danbo cakap : apa-apa pn yang berlaku, keep smile k.
Jangan biarkan orang disekeliling kita turut sama merasai tahap tekanan kita..
Spread your smile and keep warm to other people..

Monday, February 6, 2012

What your love it is for??

Salam guys..
bulan januari 2012 adalah bulan paling sibuk aku rasa. macam tak terkejar2 jer aku nak buat semua benda.
dan yang ajdik mangsa adalah blog aku yang senyap jer tanpa kata..
dan untuk bulan feb nie, aku mulakan entry dengan 'what your love it is for"
em, benda yang paling aku suka sangat la kn...

#1 DRUMSTICK
okie, ni bukan pasal drumstik drum , bukan jugak drumstick peha ayam,,,
tapi, ni ais cream drumstik nestle made in Malaysia okie..

comel jer kan benda alah nie. Setiap orang normal kan ada satu benda yang paling dia suka sangat..
dan samalah dengan kita. aku suka sesangat dengan drumstik nie. sebab???
no reasons..
apa yang aku tahu, bila aku sedih, bila aku rasa heppy sangat2, benda  yang first aku akan fikir adalah aiscream drumstick..
xkesahlah korang kat luar tu nak kata apa2 pown. ada aku kesah??


ni perisa almond thrill. harga dalam 2.80 jer.. tapi seyes, paling sedap..


 okie, cukup 1 dulu.. nanti ada masa aku story mory lagi k..


p/s : kalau cinta itu seperti Drumstick,
       sejuknya bisa mencairkan jiwa suciku..