Wednesday, December 2, 2009

penghargaan...

>

Alhamdulillah… masih lagi diberi kesempatan kat cik seliporjepon untuk menulis entry kt cni.. syukur3x..

Masuk ke hari ini dah masuk bulan ke-4 seliporjepon.blogspot ni berfungsi sepenuhnya…

Macam x caya pulak.. sebenarnya cik seliporjepon memg dah lama inginkan sebuah blog yang dapat cik seliporjepon tulis benda2 merapu & merepek kat cni n nk share ngn semua orang.. yelah, bak kata mak cik seliporjepon, bukan semua kawan boleh dengar probz kiter n x semua kawan ader masa untuk kita…

Em.. sejak dari kecil cik seliporjepon dh terbiasa dengan frasa tu.. tapi.. pengalaman perit masa lalu yang paling banyak mngajar cik seliporjepon berhati2 dalam pilih kawan..

Em… camner pulak tu???

Kata mak,

KAWAN tu ibarat lebah habis madu sepah di buang

Kata abah,

KAWAN tu umpama bunga ros, di pandang cantik, di pegang sakit

Kata atuk,

KAWAN tu seperti air, terus mengalir

Kata nenek,

KAWAN tu bak bulan, di puja dan di sanjung tapi nun di sana (Long-Distance relationship la ineyyy!)

Kata sedara,

KAWAN umpama makanan, kawan makan kawan

Kata abang,

KAWAN tu seperti lembu, mengikut saja apa yang di kata (Haiyoh! Bodoh piang katanya??!?!?)

Kata kakak,

KAWAN tu tak ubah macam durian, bau jer busuk, tapi sedap di makan

Kata adik,

KAWAN tu macam biskut... kejap ada kejap takde

TAPI,

Kata cik seliporjepon,

KAWAN tu umpamanya wig... bile perlu jer cik seliporjepon pakai!

Dan TAPI LAGI,

Kata kawan cik seliporjepon,

KAWAN tu seperti cikkons - habis cikcuts diterajangnya terjun dari katil...

DAN KAWAN itiew seperti selip0rjep0n - dibawa kemana saja diluar dan kejamban, tapi tidak ketempat tidur (Boleh? Ala ala jalan² kat luar pegang² tangan raba² lite² boleh, MAIN, addinch!!!)

DAN TAPI LAGI dan LAGI katanya (nih yang last punye dah!)

Kata kawan cik seliporjepon sorang lagi,

KAWAN tu macam ASTRO - macam² ADO!

KESIMPULANNYA = KAWAN, seperti Iklan L`Oreal - "KERANA DIRIMU

BEGITIEW BERHARGA!" kan??? :)


Sekali kita kenal orang.. ingat senang ker nak lupakan.. walaupun hanya bertukar senyuman… wajahnya akan selalu juga terbayang-bayang dan teringat-ingat.. hehehehe… wah.. macam ader pangalaman jek cik seliporjepon nie… ;)


Sebut pasal penghargaan.. kat cni cik seliporjepon nak ucapkan bebanyak terima kasih kat kawan2 cik seliporjepon yang telah mengenalkan cik seliporjepon kat dunia tenet.. sebelum nie, cik seliporjepon memang tak taw langsung pasai dunia maya.. yang cik seliporjepon tahu, pe cc cari maklumat jek.. tak der ym, myspace, friendster, jauh sekali blogspot.com… hehehe.. memang buta it betul ler sorang budak namer cik seliporjepon nie… ;)

Kat bawah nie ader senarai beberapa kawan cik seliporjepon yang telah banyak menyumbangkan tenaga bakti untuk kemajuan hidup seorang anak asal king of parit nie kat dunia tenet..



1, nuin & efa yang dah susah2 buatkan cik seliporjepon punya myspace & friendster...



2, dieja cute yang tolong wtkan email & friendster gak



3, cik syahirah evo kita yg buatkan & bagi name email kat cik seliporjepon



4, kat dak tut …. yang ajor wat benda2 nie..


5, x luper kt semua member2 cik seliporjepon yang sudi jenguk2 n singgah kat blog cik seliporjepon nie.. …..


p/s : n yg dah cument tu.. cik seliporjepon memang sayang korang ketat2 la.. hehehe


Last sekali.. kepada member2 kat myspace, friendster n bakal kelab IPSM.ning yang dah cument gmbor cik seliporjepon.. nk wish trimaz sesangat ek.. em.. cik seliporjepon x pndai ler nak cument balik… hehehe.. tapi insaya allah, kalo dah expert nanti cik seliporjepon cument pic korang pulak ek…


Budi baik korang amat ler cik seliporjepon hargai.. n kat dak2 yang namernya tersenarai dalam top 4 atas tu.. tuntut ler kat cik seliporjepon something.. ader ler barang baik yang nak cik seliporjepon bagi kat korang.. ngeh..ngeh..ngeh…tanda terimaz kasih yang tersangat2..


Okie… panjang lebar sungguh entry kali nie kan.. maklumlah.. cuti sekarang nie.. bukan selalo dapat p cc… ni ader maser gunakan sebaik2nya..


Okie korang… jumpa lagi dalam entry yang akan datang.. salam…

=)

Wednesday, November 25, 2009

cuti!!!

em...
entry kali nie mungkin pendek jew la...
x boleh panjang2 cuz masa x dew.. nie pown curi2 maser singgah jap kat blog nie..
waktu skrg nie cik seliporjepon ada mase beberapa detik jew lagi sebelum melangkah ke dewan peperiksaan akhir untuk ambil paper last untuk sem nie...
yuhu.. yabedabeduuuuuu....
dan.. bolehler cik seliporjepon balik ke kg di selatan nun...
cuti...cuti..cuti... perkara yang amat cik seliporjepon suka dalam idop...=)

macam x percaya kan.. rase nyer baru semalam jew cik seliporjepon melangkah kaki bumi penang nie.. n sekarang dh pown abes pmblajaran kt cnie..
eh. jgn suka sangat...
. sem depn ada lagi ler.. huhuuu

hope.. cik seliporjepon bjaya ler capai target...
bukn seng nk seng n bukan susah nk sush..
alhmdulillh.. perkara yg dulu poningkan pala cik seliporjepon kini sedikit demi sedikit dh pown ilang..
muge thun depn xdew la mcm g2 lagi ek..

okie.. time 4 rest dah abes.. study2!! tinggal paper tamaka jew lagi...
hidup tamaka untuk Malaysia...

hidup seliporjepon utuk cik seliporjepon.. hehehe
nie mungkin entry yg last dari cik seliporjepon.. kalo da rezki kiter jumpe lagi.. kalo x... doakan ana...
wasssalammmmm......
=)


sedingin kalbu..sedingin hati salju...

repek sejati...
-seliporjepon-

Saturday, November 21, 2009

dugaan..dugaan..dugaan...

argh... tensionnya..

tu mungkin ayt biasa yang kita boleh dengar keluar dari mulut budak2 yang nak exam. lebih2 lagi time final exam..

bagi aku pun sama gak.. kenapalah kena ada final exam kan.. buat serabut otak jek..
kat cni aku sekarang tengah menghitung hari dan detik untuk menghabiskan kertas2 exam yang tinggal 6 paper jek lagi.

masalah aku bertambah parah bila saat genting camnie boleh pilak ada masalah sampingan yang mampu mencabar kesabaran aku. masalaah dengan rakan kurang sebaya la...

nak lawan.. kena hormat.. x hormat kena cop kurang ajar pulak.. adush.. paling pening orang tu x sedar pun punca masalah dari dia.. ingat diri tu bagus sangat ler.. aku pulak jenis yang x reti nak sound2 orang.. tapi.. makin diam, makin jadik pulak..

aku kalau setakat kes nie kena kat aku jek, boleh sabar lagi.. tapi bila melibatkan kawan2 aku.. ishk.. x boleh jadik nie.. hati tengah marah nie..

mak selalu cakap.. dengan orang x boleh baik sangat.. betul sangat ler tu.. kita buat baik kat orang, nie pulak yang dia balas kan...=(

semalam tido lewat cuz pkkan probz nie.. aduyai!!! poning ler.. biler la nak abes sem kat cni???
camner ek nak nasihatkan orang yang dah comfirm x mkn nasihat??

em.. probz aku bertambah2 bila sakit selsema aku x kebah2.. em.. sapu tangan n tisu dah jdik best fwens plak skrang nie.. sadis tul.. merenggut ketenangan aku ler...



chick.. click.. & pain..
=)

Monday, November 16, 2009

sesaat bersama petani...


hari nie.. 16 nov 2009..

even yg paling penting sekali adalh hari ini merupakan hari melawat kawasan sedunia oleh group aku..
aper? kawasan sedunia 2 binatang aper ek??
hehhee..

entry aku kali nie agk menjurus kepada profesional aku yg akn datang ler..
pernah dgr pasal PRA x ??

pra ni adlh singkatan pentaksiran desa secara penyertaan la lebih kurang.. senang kata kite orang dak2 institut kena p jumpa petani dan soal selidik petani tu tentang latar belakang dan segala maklumat yang berkaitan projek yang depa dok usahakan. dan.. kiteorang ni pulak dikehendaki mencatat segala mkluman berkenaan dan lukis dalm kertas mahjong..

minggu berikutnya, datang sekali lagi dan bentangkan apa maklumat yang telah diperolehi...
bentg depan petani tersebut dan dengar segala komen yang membina serta kutukan dari petani tersebut... dan tidak lupa selitkan sedikit information tentang inovasi yang nak kiteorang bwk utk sem depan..

em.. bunyinya memg nampak cam payah.. tapi inilah tugas yang bakal kite orang dak2 lepasan institut bakal hadapi apabila bkerja sebagai pembntu pgawai p'tanian kelak...
huhuuhu..
proses paling rumit dalam pra ni adalah menterjemahkan mklumat dalm kerts mahjong sblom dibentg kt petani...

wah... poning pala gler la.. nak siapkan peta kawasan, analisis swot, rajah Venn, time-line, tburan hujan serta jadual penanaman...

waktu yang amat singkat ditambah dengan kerenah lecture memg wat kan aku tension sesgt..
nak wat cmner kan.. demi tugas as a student terpksa ler bersabar n berani tempuhi ujian & dugaan...

pada hari yg dijanjikan.. iaitu 16.11 kiteorang jumpa ngn petani ni. lawatan kali ni adalah yg ke-2..
tgk orang yg datg.. mak aiii... ramainyer.. cam nak wt kenduri pulak.. ikut syarat, kiteorang kena bentg depn petani sorg jek. ni dh lebey ni... huhuhu...=(

dengan hati yg penuh perasaan nervous n cuak yg terlampau.. group pertama iaitu dak ternak bntg.. okie jek la...n bile tiba turn kiteorng punya group...

....
....
....

alhamdulillah.. semua okie.. n seperti yg dirancang.. naseb baek petani kiteorg x banyak kerenah yang pelbagai.. kalo x.. masak kiteorang...

dan akhir sekali... sesi mengkap gambar...
selesai sudah PRA sem 3 ni.. dan yag bakal datang sem 4 utk kiteorang bawa inovasi kpd petani pulak.. antara inovasi group kiteorang adalah.. pemasangan netting sekeliling kawasan fertigasi abg man n penambahbaikan sistem perparitan beliau..



group dak ternak yang turut join sekali...

inilah group kiteorang..
dari kiri tikah. k mastura, cik seliporjepon, abang man, azrul aka yong, alif afiq, ustaz hishamuddin..

muka dak cuak sebelum sesi bertemu petani... =(


antara orang yang datang sewaktu sesi pembentangan... ramai tu...

eh.. ada lagi la... penduduk kampung yang merupakan orang kuat projek kawasan berkenaan..


terima kasih kepada semua yg terlibat secara langsung n tidak langsung sepanjang proses pembelajarn PRA sem nie utk kiteorg.. memg sesuatu pngalaman yg amat mengujakan...

sesaat bersama petani
kulihat lekuk tua di wajahnya
menyimpan seribu kesungguhan
demi berbakti
utk bumi tanah tercinta..
mengharungi perit mentari,
meraduk permatangan
demi secupak rezeki

sesaat bersama petani
ku sedar
jerih perih
dan keringat yg jatuh membasahi bumi
bukan murah
bukan setitik harganya..

sesaat bersama petani
ingin ku susuri semngt jati dirinya..
kental menongkah arus
ats nama sebuah pertanian...

repek sejati...
-cik seliporjepon-

Saturday, November 14, 2009

jatuh cinta satu kesilapan??



jatuh cinta satu kesilapan?
limaza... bukankah ia hadir dari rahmat yang Esa?
Bukankah ia datang tanpa dipinta
hadir tanpa diduga

Cinta bukan satu kesilapan...
tapi tempat menguji ketakwaan
cintakah kita pada yang Esa atau
melangit pada yang tidak kekal
sama ada kita hamba pada cinta atau PENCIPTA

Cinta bukan satu kesilapan...
ia perasaan yang suci
kita yang menzahirkan
kenapa cinta yang dipersalahkan
tatkala ia dinodai
bukan salah cinta itu... tapi diri
sebab tak dibina dengan islam
tak dihalusi dengan keimanan
tidak dibajai dengan ketakwaan

Cinta bukan satu kesalahan...
tapi tapak penyubur iman
kerana...
'tak sempurna iman seseorang jika ia tidak mengasihi saudaranya seperti mana ia mengasihi dirinya'

Cinta bukan satu kesilapan...
bukankah Allah Maha Pengasih dan Penyayang
Cinta itu luas maknanya
cinta ibu membawa ke syurga
cinta keluarga memberi bahagia
cinta pada kerajinan beroleh kejayaan
cinta pada buku dicurahkan ilmu
cinta pada sahabat mendapat berkat
cinta pada ibadah mendatangkan rahmat Tuhan
cinta pada Allah kebahagiaan yang hakiki

Tapi... memang cinta satu kesilapan...
jika ia menjauhkan diri dari PENCIPTA
jika ia membina jurang dari yang Esa
jika ia mengalpkan diri
lantas mengangkat darjat kemaksiatan
jika ia memadam cahaya Ilahi
jika ia mengundang kemungkaran khalid-Nya
jika ia menjadikan kita hamba-Nya
maka seharusnya cinta itu kau jauhi
dan memang ia merupakan satu KESILAPAN!

sejarah kek hari jadi

Bila harijadi anda? Jikalau hari bertuah itu jatuh pada hari ini, maka anda wajib tahu fakta ini. pada zaman purba, hari jadi dianggap penting kerana ia menentukan samada seseorang itu akan dibantu oleh roh baik atau diganggu syaitan. untuk itu, saudara-mara dan rakan2 akan menghadiahkan kanak-kanak yang menyambut hari jadi tersebut dengan ucapan, ingatan yang baik serta hadiah, dengan harapan ia dapat mencegah gangguan syaitan, puaka serta jembalang.

masyarakat yunani purba menyambut harijadi artemis ( dewi bulan dalam mateologi mereka ) dan menbuat kek khas untuk dewi tersebut. kek itu berbentuk bulat dan dihiasi dengan lilin sebagai melambangkan bulan yang sedang mengambang dan menebarkan cahaya indahnya keseluruh penjuru alam. kemudian, kek itu akan diarak ke kuilnya..

dari situlah dipercayai mulanya idea membuat kek harijadi berbentuk bulat dan dinyalakan lilin diatasnya. seterusnya ia berkembang pula dengan amalan memasang hajat dan menghembus api lilin tersebut dengan anggapan asapnya boleh membawa hajat mereka tadi naik ke syurga.

di belgium, sesetengah masyarakat di sana percaya wujudnya gangguan syaitan pada harijadi seseorang kanak2. utk menghalangnya, mereka akan mencubit, mengetuk kepala dan emnampar kanak2 berkenaan. malah, yang lebih teruk, ada keluarga kanak2 yang menyambut harijadinya dengan menyelinap masuk ke dalam bilik tidur kanak2 tersebut pada waktu pagi dan mencucuk mereka dengan jarum.

maka, kanak2 mesti berani dan kuat kerana percaya, jika mereka menangis pada hari jadi, mereka akan menangis sepanjang tahun..

dan kita sebagai umat islam, bila tibanya hari jadi... sambutlah dengan bacaan yassin dan doa kesyukuran. disamping itu, insaflah dan tenunglah ke dalam diri bahawa, semakin kita menyambut hari jadi, sebenarnya kita semakin melangkah ke alam kematian...
dah tua dah cik non oit..

Monday, November 9, 2009

happening Vs poning..


hary minggu yang happening and poning..
naper lak aku tulis camnie?
cuz kiterorang kena paksa rela p Lata Bayu ( kedah ) untuk bersantai..
huhuhu..
waktu nie aku memg tengah serabot gler pk sal folio bi yg nak anto esoknyer..
uish..
ni dah kes merenggut kelapnagn n ksenagan hari mingguku..
x adiL!!! wawawawa..
tapi, atas sebuah nama sjil t'pkse ler aku ngn bgga nyer p gak..
kater budak baik.. nak enjoy memg enjoy.. tapi kalo dah kul 3.30 pagi bru tido wat folio... bgun pagi 2 x der nyer nk enjoy lebey2..

memula pegi memg x b'semangat.. n plig x bleh angkat.. dak2 nie pulun x nak mndi pagi kat hstel... huhuu..
nak mandi puas2 kat lata bayu nun..
adohai.. naseb baek semua wangi2 =)
dari awal aku memg plan x nak mndi pown..
sebabnyer, aku kan dah penh p tmpat nie.. maser lepas derma darh dulu..
...n tetiba ingat kt budak tu.. <>

aku plan nak siapkan asgment kat cna.. siap bwk lap top ko.. x tahan..
kui3x..
tapi tgk diorg mandi syok gler.. alahai.. nyesalnyer x bwak bju lbey..=(

mandi punyer mandi.. x sedar dah kul 3.30 ptg.. kuciwa memg kuciwa.. n semua blik ngn muka kpenatn cuz berendam lamer sgt...

aper2 pown.. hari minggu nie memg yg plig best n happening & pening..
blik jew, campak beg.. trus ngadap lap top..
smbung blik wt folio..
dalam kul 12 mlm gak ler settle print..
wah... asgment terakhir tuk sem nie..

n entry kali nie mgkin terakhir kut sblom aku final..
wahwahwah.. masa x da sgt ler...
abes sudah sem 3 kat ipbl..

suka ria, tawa mesra yg idopkan suasana.. sem 3 ipbl yg Happening Vs poning..

Wednesday, November 4, 2009

apa itu kawan...



kawan...
kawan adalah penyeri hidup aq...
hidup aq sunyi dn sepi tanpa kawan...
kosong tanpa erti...
aq slalu brhrp aq akn ada kawan yg akn memerlukn aq seperti mana aq memerlukn mereka... disaat aq susah mahupn senang...
aq juga hrp aq bleh brkongsi sgala susah dn senang aq dgn mereka...
aq mahu diingati sbg seorang kawan sebagaimana aq menganggap mereka sbg kawan aq...
kawan yg aq sgt hargai kehadiran mereka dlm hidup aq...
namun aq sdr kwn bknlah tmpt utk aq brgantung hidup...
mereka hnya mampu mmbantu aq sekadar yg mereka mmpu...
terima kasih ats segalanye...
maafkn aq xsempurna...
sekiranye aq melukai dn menyakitkn hati...
sekiranye aq trkasar bahasa dn menyinggung perasaan...
sekiranye aq trlupa utk menghargai...
maafkn aq...
aq xbrniat berbuat begitu...
aq xmemaksudknnye...
aq xsengaja...
jgn benci aq...
aq sgt memerlukn kamu semua dlm hidup aq...
cuma skrang nie aq sgt terluka.......


kesepian itu x mampu utk aq hrunginya..=(

Sunday, November 1, 2009

IBARAT EMAS




Oleh Dr. H.M.Tuah

Seorang yang berperibadi kuat seumpama besi waja, semakin menghadapi cabaran hidup, semakin teguh dan tajam untuk menghadapi hidup; sebaliknya, seorang yang berperibadi lemah laksana timah apabila terkena api ia akan hancur, apabila terketuk oleh cabaran hidup ia akan berkecai

Ayam kampung perlukan sepuluh orang untuk menangkapnya. Ia akan lari sekeliling kampung. Sepuluh orang mengepung di sana, menghambat di sini, menerpa di sana dan tersungkur di sini, namun ayam kampung masih gagah lari menyelamatkan diri. Setelah berhempas pulas sepuluh orang baru dapat menewaskan seekor ayam. Tatkala ayam itu disembelih, tiba-tiba ia bangkit, berjalan keliling rumah dengan kepalanya sekali-sekala terkulai ke bawah. Ia berjalan lagi hingga akhirnya rebah.Maka tamatlah riwayat seekor ayam kampung.

Seekor ayam bandar (sangkar) dikeluarkan dari dalam sangkar. Ia diletakkan di luar dan dibiarkan lepas. Ayam bandar ini terteleng-teleng, melihat sana, melihat sini. Kemudian dia melangkahkan kaki, masuk kembali ke dalam sangkarnya. Dia tidak pernah tahu bahawa selama mana berada di dalam sangkar semudah itu nyawanya akan melayang, selama mana dia berada di luar peluang untuk dia lari menyelamatkan diri lebih terbuka luas. Itulah berbezanya ayam kampung dengan ayam bandar.

Cabaran hidup telah menjadikan ayam kampung begitu bertenaga, berani dan punya wawasan, sedangkan ayam bandar tidak nampak peluang dan menjadi begitu lemah lagi malas. Kesusahan sentiasa menjadi penunu untuk seseorang itu muncul luar biasa bagus dan hebat sekali, sebaliknya kesenangan pasti akan menyebabkan kelemahan, bukan sahaja tubuh badan kadang-kadang dalam soal peribadahan. Orang yang hidup dalam tekanan adalah umpama besi waja. Ia keras dan sukar dikalahkan. Seseorang yang hidup dalam tekanan dan kepayahan sebenarnya sentiasa lebih kuat dan padu daripada mereka yang hidup dalam kesenangan. Maka itu, seorang yang miskin kadang-kadang lebih hebat peribadinya daripada seorang yang berada. Kekayaan adalah kekuatan dalam kelemahan, sedang kemiskinan kelemahan dalam kekuatan. Jadi, usahlah marah dengan keadaan jika anda tidak tergolong dalam kalangan orang senang.

Pada satu segi anda lebih kuat dan lebih hebat daripada orang senang. Kadang-kadang orang senang terlalu lemah hinggakan untuk menukar kepala paip yang sudah longgar perlukan orang kurang senang untuk melakukannya. Bukan disebabkan dia terlebih wang tetapi benar-benar kerana memang tidak pandai. Orang yang tidak pernah teruja oleh cabaran selalunya menjadi kian lemah sebaliknya orang yang hidup dalam ujian selalu bertambah kuat. Seorang gila selalunya tidak terurus segala hal, dia merayau-rayau dari satu tempat ke satu tempat. Pakaiannya tidak pernah berganti, makan minumnya apa-apa saja yang dijumpai. Tidurnya tidak menentu, tetapi dia kelihatan sihat. Jarang nampak orang gila terlantar sakit, tetapi hospital menjadi tumpuan orang normal dan hidup senang. Usah rasa tidak selesa dengan cabaran sebab cabaran sentiasa memberikan kekuatan. Hanya orang yang lemah akan menganggap cabaran melemahkan.

Cabaran bukanlah nasib malang tetapi ia membuka peluang. Jika peluang tidak terlihat ia tetap bernilai pengalaman. Pengalaman itu tidak ternilai harganya, ia tiada dijual, ia hanya ada pada orang yang mengalami. Semakin kesusahan itu mengetuk, semakin ia membentuk, ibarat seorang tukang emas menempa emas untuk dijadikan perhiasan wanita, semakin diketuk semakin berharga, semakin diketuk semakin tinggi harganya.
Apakah kita seperti emas yang sedang diketuk itu ?

Saturday, October 31, 2009

tentang dia...



Dia masih ingat masa darjah enam dahulu. Seorang teman pernah berkata padanya yang kita akan sedar kita benar-benar jatuh cinta bila hati kita mula berlagu riang.

Kebetulan pula ketika itu demam Bollywood sedg hangat melanda tanah air. Jadi, kata temannya itu lagi, kita akan sedar yang kita telah jatuh cinta apabila kita mendengar hati kita menyanyi..

koi mil gaya... koi mil gaya
meera dil gaya... mera dil gaya
kya bataaun yaaron
main to hil gaya
main to hil gaya
koi mil gaya... mil hi gaya
mil gaya... hey, mil hi gaya


Ya ker, bila kita jatuh cinta hati kita akan menyanyi? lagu hindustan pulak?
Agaknyer masa kita jatuh cinta, di saat hati kita berlagu cinta, maka dan-dan itu juga kita akan membayangkan diri kita seperti hero dan heroin dalam filem itu.

Si perempuan mungkin akan membayangkan dirinya berlari-lari di taman bunga macam kajol dan bertukar baju lima enam pasang untuk satu babak yang sama.
Si lelaki pula akan membayangkan dirinya menjelma manjadi Shah Rukh khan yang tengah bergolek-golek dengan buah hatinya di kawasan perbukitan.

Huh, macam mengarut saja bunyinya.
Begitu sekali ke gayanya bila bercinta?
Dia x pernah bercinta. Sememangnya dia tidak pernah bercinta dan dicintai oleh lelaki yang bukan mahramnya selama ini.

Bukannya dia x mahu bercinta. Gadis manalah yang tidak mahu mencintai dan dicintai... kan?

Baginya cinta adalah satu rasa yang sungguh indah. Anugerah daripada Tuhan yang maha Esa. Kalau cinta itu sememangnya indah, tentu sahaja dia mahukannya. Buat apa hendak ditolak kehadirannya, kan?

Cuma emak dan abah telah mendidiknya sejak dari kecil agar menjaga maruah dan mahkota dirinya. Kata emak, ALLAh telah menetapkan seorang lelaki untuknya suatu hati nanti.

Kata emak lagi, tanggungjawab ibu bapa terhadap anak perempuan ialah menjaga dan mendidiknya sehingga seorang lelaki ambil-alih tanggungjawab itu daripada mereka.

Jadi, dia percaya yang seseorang telah wujud sejak dahulu lagi.
Sepanjang umurnya ini, dia cuba menutup pintu hatinya untuk mana-mana lelaki kerana dia tidak mahu membelakangi lelaki yang telah diciptakan untuknya itu.

Dia menghalang dirinya daripada mengenali mana-mana lelaki kerana dia tidak mahu mengenali lelaki lain selain lelaki yg telah tercipta untyknya itu, apatah lagi memahami mereka. Kerana itulah, dia sedaya kudrat yag lemah ini membatasi pergaulannya dgn bukan mahramnya.

Dia lebih suka berada dirumah kerana rumah itu tempat yg terbaik bagi seorang perempuan. Dia sering berasa tidak selamat diperhatikan lelaki.

Bukanlah dia bersangka buruk terhadap kaum lelaki, tetapi lebih baik dia berwaspada kerana bnyak contoh yg telah terjadi di hadapan mata.

Dia akan palingkan wajahnya daripada lelaki yga asyk memerhatikan dirinya atau cuba menegurnya. Dia sedaya upaya mungkin melarikan pndngnnya daripada lelaki ajnabi kerana Sayyidatina Aisyah r.a pernah berpesan, "sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandanmg oleh lelaki" lebih-lebih lagi nikmat matanya telah ditarik sedikit oleh Allah, dia berasa itu jalan yang selamat untuk tidak memandang secara terus kepada kaum adam ini. Bukankah dari maksiat mata maka lahirnya maksiat jiwa?

Dia tidak ingin dipandang cntk oleh lelaki lain. biarlah dia hanya cantik di mata lelaki yang telah diciptakan untuknya. Lagipun dia bukan dalam kategori cantik sehingga boleh ditabalkan miss world.. miss malaysia pown blom tentu..dia hnya seorang gadis yang biasa-biasa sahja..

Bunyinya macam baik sungguh dia ini, ya...

Tapi, dia tahu kalau dia ingin lelaki yang baik menjadi suaminya, dia juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

Berbalik pada bab C.I.N.T.A tadi, dia ini sebenarnya tidak pernah jatuh cinta. Pernah. Bercinta sahaja yang dia tidak pernah. Ada bezanya antara jatuh cinta dan bercinta.

Seingat dirinya, sepanjang meniti usia hampir duapuluhan ini, telah acap kali dia terjatuh cinta.

Dia pernah terjatuh cinta pada anak angkat neneknya yang amat suka ketawa yang dipanggil cik. Dan yang paling dia ingat, cik tu juga selalu blanja dia makan ais krim kalau dia tengah sedih.

Kalau diikutkan logik akal, apalah yang ada pada cik tu. Kerja pun sekadar menolong nenek dan datuknya di kebun. Tetapi disebabkan dirinya yang kesunyian cuz xder teman ketika itu, dia menganggap cik itu sebagai penyelamatnya dan itulah kbahagiaannya pada waktu itu.

Pernah juga dia terjatuh cinta pada kawan lelaki sekelasnya. Tetapi, sperti selalunya, perasaan jatuh cinta itu hanya melekap sekejap sahaja di hatinya. Jatuh cinta kemudian kecewa kerana lelaki itu sudah ada pasangannya.

Dia sedar dia hanya seorang wanita biasa. Wanita yang dijadikan Allah dengan perasaan mudah menyayangi dan ingin disayangi sentiasa. Maka, tidak salahkan kalau dia jatuh cinta banyak kali?

Rasanya adalah sesuatu yang normal bagi kaum perempuan sepertinya untuk jatuh cinta banyak kali. Namun, semakin menginjak dewasa, perasaan hendak jatuh cinta selalu itu sudah mula berkurangan. Dan yang terbaru... sekali lagi hati si dia ini tergelincir lagi. Pada siapa? Itu biarlah rahsia. Mungkin ini hanya mainan rasanya, tapi yang pasti dia senag dengan rasa ini.. dan... hanya waktu yang dapat menyingkirkan rasa ini..=)

Tetapi kalau hendak berkahwin, mestilah kena ada kekasih, kan? hendak ada kekasih pula kenalah jatuh cinta dan bercinta dahulu.

0ps... Setakat nie, umur si dia ni baru nak menginjak dua puluh.. so, soal kahwin ni terlalu awal pulak kan?

em... tetapi, ada x lelaki yang sudi mencintai dan menerima dirinya ini? rasa-rasanya boleh carik x? Ada x jual kat pasar raya? Atau kat kedai mapley jual roti nan ker?? =)


dan si dia itulah cik seliporjepon kita ..
ngeh..ngeh..ngeh...

Cerita asalnya aku copy dari sebuah novel "LAGU CINTA" oleh iejay zakaria.. watk utama dia cm aku jek.. itulah sebab utama dia aku merajinkan jari menaip nak wat entry nie..
hehehe

-ayat-ayat cinta berkumandang..-

ibuku seorang pembohong...



Skr utk org lain p'caya, tp itulh yg b'laku. Ibu saya mmg seorg p'bohong! Spnjg ingatn saya, skurg2nya lapan kali ibu m'bohongi saya. Saya p'lu catatkn segala p'bohongn itu utk m'jadi renungn anda skalian.

Cerita ini b'mula ktika saya msh kcl. Saya lahir sbg seorg anak lelaki dlm sebuah kluarga yg miskin. Mkn minum s'ba k'kurngn. Kami srg klaprn. Ada kalanya, selama bbrapa hari kami t'paksa mkn b'laukkn seekor ikn masin b'kongsi satu kluarga.
Sbg seorg anak yg msh kcil, saya srg saja merungut. Saya menangis mahukn nasi & lauk yg byk.tp ibu cpt memujuk. Ktika mkn, ibu srg m'berikn bahagian nasinya utk saya. Smbil memindahkn nasi k dlm pinggan saya, ibu b'kata: "Mknlh nak, ibu x lapar." –P'BOHGN IBU YG P'TAMA.

Ktika saya mulai bsr, ibu yg gigih srg meluangkn waktu senggangnya utk p'gi memancg d tali air b'hmprn rumah. Ibu b'hrp dr ikn hsl pncingn itu dpt m'berikn sdikit mknn utk p'bern kami adik-bradik.
Plg memncg, ibu mmask gulai ikn yg sgr & m'gundg selera. Swaktu saya mmkn gulai ikn itu, ibu ddk d smpg kami & mmkn sisa daging ikn yg msh menempel di tlg drpd bks sisa ikn y saya mkn td.
Saya sdh melihat ibu sprt itu. Hati saya t'senth, lalu dgn m'gunakn sudu, saya m'berikn ikn itu kpd ibu. Ttpi ibu dgn cpt menolknya. Ibu b'kata: "mknlh nak, ibu x suka mkn ikn." –P'BOHGN IBU YG KEDUA.


Di usia awal remaja, saya msk sek. men. Ibu p'gi k kdai dgn m'bawa sbuah p'yapu lidi & kuih muih utk m'yara p'sekolhn saya, abg & kakak.
Suatu dinihari, lbh krg pukul 1.30 pg, saya t'jaga dri tidur. Saya mliht ibu sdg m'buat kuih dgn b'temnkn sebuah pelita d hdpnnya. Bbrapa kali saya mliht kpala ibu t'hangguk krn t'lalu m'gantuk. Saya b'kata; "Ibu, tidurlh, esok pg ibu kn p'gi kbun pula." Ibu t'snyum & b'kata; "Cptlh tdr nak, ibu blm m'gantuk lagi." –P'BHGN IBU YG KETIGA.

Di hjg msm p'sek.hn, ibu meminta cuti k'ja spy dpt menemani saya p'gi k sek. utk m'duduki pprksaan pntg. Ktika hari sdh siang, trk pns matahari mula m'yinari, ibu trs sbr menunggu saya d luar dwn. Ibu srg kali sj t'senyum & mulutnya t'kumt-kamit b'doa kpd Ilahi agar saya lulus ujian ppriksaan ini dgn cem'lg.
Ktika loceng b'bunyi menndakn ujian sdh selesai, ibu dgn segera m'yambut saya & m'nuangkn kopi yg sdh disiapkn dlm botol yg d bawanya. Kopi yg kntl itu x dpt d bndgkn dgn ksh syg ibu yg jauh lbh kntl.
Mliht ybh ibu yg dbasahi peluh, saya segera m'berikn cawan saya itu utk ibu & m'yurhnya minum. Tp, ibu cpt2 menolknya & b'kata: "Minumlh nak, ibu x haus!" –P'BHGN IBU YG KEEMPT.

Stlh pem'gian ayah krn sakit, iaitu stlh bbrapa bln saya dlahirkn, ibulh yg m'gambil tugas sbg ayah kpd kami skluarga. Ibu bek'ja m'gambl upah d kbun, m'buat p'yapu lidi & b'jual kuih-muih agar kami x klaprn.
Tp apalh sgt kudrt seorg ibu. Khidupn kluarga kami smkn susah & susah. Meliht keadaan kluarga y smkn prh, seorg pak cik yg baik hati & tggal b'jirn dgn kami, dtg uyk m'bntu ibu. Anehnya, ibu menolk bntuan itu.
Jrn2 srg kali menasihti ibu spy menikh lg agar ada seorg lelaki yg akn m'jaga ibu & m'carikn wg utk kami skluarga. Ttp ibu yg mmg krs hatinya x endhkn nasht mrk. Ibu b'kata: "Saya x p'lukn cinta, saya x p'lukn lelaki." –P'BHGN IBU YG KELIMA.

Stlh abg & kakak hbs blajr & mula bek'ja, ibu sdh pun tua. Kakak & abg m'yuruh ibu berehat saja d rumh. X pyhlh lagi b'susah pyh & b'sengkg mata utk m'cari duit. Ttpi ibu x mahu. Ibu rela p'gi kpsr stap pg m'jual sdikit sayur utk memenihi kp'luan hdupnya.
Kakak & abg yg bek'ja jauh d kota bsr srg m'girmkn wg utk m'bntu memenuhi kep'luan ibu, pun begitu ibu ttp b'krs x mahu menerima wg t'sbt. Mlhn ibu m'girm blk wg itu, & ibu b'kata; "Jgn susah2, ibu ada duit." –P'BHGN IBU YG KEENAM.

Stlh tmt p'gajian d U, saya mlnjutkn lg plajrn k prgkt sarjana d luar negara. P'gajian saya d sana dbiayai spnuhnya oleh sbuah syarikt bsr. Srjana itu saya sudahi dgn cm'lg, kmudian saya pun bek'ja dgn syarikt yg tlh m'biayai p'gajian saya, jg dluar negara.
Dgn gaji yg agak lumayn, saya b'hjt m'bawa ibu utk menikmati p'hjg hdpnya d luar nagara. Pd pndgn saya, ibu sdh puas b'susahpyh utk kami. Hmpr slurh hidpnya hbs dgn p'deritaan, eloklh kalau hari2 tuanya ini ibu hbskn dgn kceriaan & kindhn pula.
Ttpi ibu yg baik hati, menolk ajakn saya. Ibu x mahu myushkn anaknya ini dgn b'kata; "x pyhlh, ibu x biasa tggal d negara org." –P'BHGN IBU YG KETUJUH.

Bbrapa thn b'lalu,ibu smkn tua. Suatu mlm saya mnerima brita ibu d srg p'yakit kanser.ibu msti dbedh scpt mgkn. Saya yg ktika itu b'ada jauh d sbrg samudera trs segera plg utk m'jgguk ibunda t'cnta.
Saya t'lht ibu t'brg lmh d ktl hosptl stlh m'jalani p'bdhn. Ibu yg klihtn sgt tua, mentp wjh saya dgn pnh krinduan. Ibu m'hdhkn saya sbuah s'yumn biarpn agk kaku krn t'pksa menhn skt yg m'jalari stp inci tbhnya. Saya dpt meliht dgn jls btapa p'yakit itu tlh memamah tbh ibu sehgga ibu m'jadi t'lalu lmh & krs.
Saya mntp wjh ibu smbl b'lngn air mata. Saya cium tgn ibu, kmudian saya kcp pula pipi & dahinya. D saat iti hati saya t'lalu pdh, skt skali mliht ibu dlm kadaan spt itu. Ttpi ibu ttp t'snym & b'kata; "Jgn mnangs nak, ibu x skt." –P'BHGN IBU YG KLPN.
Stlh m'gucapkn p'bohngnnya y klapn itu, ibunda t'cinta menutup matanya utk yg t'akhir kali.
Anda b'tuah krn msh m'punyai ibu & ayah. Anda blh memel & m'ciumnya. Klau ibu anda jauh dr mata, anda blh menelefonnya skrg, & b'kata, 'ibu, saya sygkn ibu.' Tp tdk saya. Shingga kini saya dburu rasa b'slh y amat sgt krn biarpun saya m'gasihi ibu lbh dr segala-galanya, tp x p'nh skalipun saya m'biskkn kata2 itu k tlinga ibu, smpailh saat ibu m'hmbuskn nafasnya yg t'akhir. Ibu, maafkn saya. Saya sygkn ibu…


Oleh:
Seorang anak

Thursday, October 29, 2009

Dariku hawa buatmu Adam..


Pertama sekali, terima kasih kerana memberikan kesempatan kepada aku, insan awekz-awekz untuk bersuara. Maafkan aku jika kehadiranku tidak kau, si gagah perkasa undang. Aku insan yang tidak pandai berkata-kata, ingin menyampaikan sesuatu buat tatapan si gagah perkasa yang 'sempurna'… ingin sekali aku berkongsi dengan para pembaca sekalian tentang sekeping warkah dari seorang Hawa kepada insan yang bernama Adam…


DARIKU HAWA, BUATMU ADAM…


Bismillahirrahmnnirrahim…

Didoakan semoga anda beroleh selamat di bawah lindungan payung rahmat Allah S.W.T… Amin…


ADAM,

Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah HAWA, temanmu yang kau pinta semasa kau kesunyian di syurga dahulu. Aku asalnya dari tulang rusuk yang bengkok. Jadi, tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa mahukan bimbingan darimu. Sentiasa aku mahu terpesong dari landasan kerana aku buruan syaitan.


ADAM,

Maha Suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai daripada bilangan kaummu di akhir zaman, inilah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusan-Nya. Jika bilangan kaumku mengatasi bilangan kaummu, nescaya merahlah dunia kerana darah manusia, kacau-bilaulah suasana, sesame ADAM bermusuhan kerana HAWA. Buktinya sudah cukup nyata dari peristiwa habil dan qabil sehinggalah pada zaman cucu-cictnya. Pun begitu, maka tidak selaraslah undang-undang Allah yang mengharuskan beristeri lebih dari satu tapi tidak lebih dari satu waktu.


ADAM,

Bukan kerana ramai isterimu yang membimbangkan aku. Tidak kerana sedikitnya yang merunsingkan aku. Tapi, aku risau, gundah gulana menyaksikan tingkah lakumu. Kau sejak dulu lagi tahu bahawa aku mesti tunduk ketika menjadi isterimu. Namun terasa berat pula untuk menyatakan isi perkara sebenarnya.


ADAM,

Aku tahu bahawa kau tahu dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan "kaum lelaki adalah penguasa kepada kaum wanita…" Kau diberi amanah untuk mendidik aku, kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, mengawasi dan menjaga aku agar aku sentiasa berada dalam redha Tuhanmu dan Tuhanku. Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah jadi kepada kaumku ini? Aku dan kaumku telah menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang telah ditetapkan. Asalnya Allah hanya mengkehendaki aku tinggal tetap di rumah. Jalan-jalan, pasar-pasar dan Bandar-bandar bukan tempatku. Jika terpaksa aku keluar rumah, maka seluruh tubuhku mesti di balut dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Tapi, reality dan hakikatnya kini, HAWA telah berbuat lebih dari apa yang patut.


ADAM,

Mengapa kau biarkan aku begini? Aku jadi ibu, aku jadi guru, "itu sudah tentu", katamu. Aku ibu dan aku guru pada anak-anakmu. Tapi sekarang, pada waktu yang sama, aku ke medan menguruskan hal negara. Aku ke hutan memikul senjata. Padahal, kau duduk-duduk sahaja. Ada di antara kaummu yang mengganggur tiada bekerja. Kau perhatikan sahaja aku memanjat tangga di pejabat bomba. Kainku tinggi menyinsing peha mengamankan negara. Apa kau kini tidak seperti dulu? Apkh telah hilang kasih sucimu terhadapku?


ADAM,

Marahkah kau jika ku katakana "andainya HAWA yng terpesong maka ADAM yang patut tanggung". Sebab apa ADAM? Ramai yang berkata, jika anak jahat, mak bapak yang tak pandai mendidik, jika murid bodoh, guru yang tak pandai mengajar. ADAM, kau selalu berkata, "HAWA memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah dengar nasihat, kepala batu…" pada hematku yang dahif ini ADAM, seharusnya kau tanya dirimu. Apakh didikanmu terhadapku sama seperti didikan Nabi S.A.W. terhadap isteri-isterinya? Adakah ADAM melayani HAWA seperti psikologi Muhammad terhadap mereka? Apakah akhlak ADAM boleh dijadikan contoh buat kaum HAWA?


ADAM,

Kau sebenarnya adalah imam dn aku adalah makmum. Aku adalah pengikutmu kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, maka lalailah aku. Wahai ADAM, kau punya kelebihan akal manakla aku kelebihan nafsu. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Akalku satu, nafsuku beribu! Oleh itu ADAM, pimpinlah tanganku kerana aku sering lalai dan lupa, sering tergelincir ditolak nafsu dan konco-konconya.


ADAM,

Aku suka kalau kau mengimami soaltku pada setiap waktu. Akan kuaminkan bacaan doamu. Lebih aku suka kalau kau bangunkan aku untuk bertahajut bersamamu. Kau kenalkan aku pada majlis-majlis agama. Kau ajari aku untuk pandai membaca dan memahami Al-Quran. Kau ajaklah aku untuk membaca Yasin bersamamu pada malam Jumaat yang penuh berkat. Kau khabarkan aku tentang fardu-fardu yang patut aku tahu. Tunjukkan aku perkara sebenar yang oatut aku buat.


ADAM,

Akhirnya, ajarilah aku agar menjadi isterimu yang solehah. Didiklah aku supaya aku tunduk, patuh dan menghormatimu setiap waktu. Tolonglah aku ADAM agar aku tidak beku. Bantulah aku agar otakku tidak buntu.selamatkanlah kau dari seksa neraka yang sudah tentu tiada siapa yang akan tegar menanggungnya. nauzubillahhiMinzalik…"



Demikianlah antara luahan hati seorang insan bernama HAWA…

wahai insan yang bernama si gagah perkasa, pernahkah kau terfikir mengapa aku, insan awekz-awekz jadi begini? Kenapa kau biarkan aku, insan awekz-awekz yang sememangnya lemah dengan godaan syaitan, memikul tanggungjawab yang terlalu besar? Kenapa kau biarkan sahja sedangkan kau tahu aku terlalu banyak nafsu! Kenapa kau tak pimpin aku sejak dari dulu? Kenapa kau, si gagah perkasa hanya menyalahkan aku, insan awekz-awekz setelah sejak dari dulu lagi kau biarkan aku hanyut dan semakin hanyut? Kemana hilangnya peranan sebagai pembimbing kepada kaumku yang lemah ini? Kenapa kau pula yang mengambil kesempatan ke atas kelalaian ku ini?



-selip0rjep0n-




Friday, October 23, 2009

hola..

salam sejahtera dan salam perpaduan..

kali nie aq nk story sal bnda pelik yg berlaku kt area aq skrg nie..

aku pelik lagi heran lagi ajaib la kan... nape ek semua org sukar n susah sgt nk terima perubahn? walo pown perubhn tu sesuatu yg m'bawa kbaikan? nmoak sgt diri 2 sonbong n bongkak nk mgaku salah sendiri.. walo dah jelas terg lagi b'suluh yg memg salah diri sendiri, tapi org lain yg tidak b'dosa plak jdik mgsa...

aper? kubur memasg? abes 2, kalo korg mati nanti.. korg sndiri ker yg nak gli kubur 2? korg nk pe sndiri ker kt kubur nun? kui3x...

Thursday, October 22, 2009

hari koprat..


em...
baju koprat kiteorg dak2 ip siap pown.. n secara rsminya daptler kteorg pakai..
wah, mcm bgga jer.. tapi kaler bju 2 xler cntik sgt pown.. skdr sedp mata memndg jew..
tapi, kalo kaler purple msti smart kan..=)


pepagi lagi kteorg dh siap pkai bju 2.. bkn aper, ader even ary nie yg mewajibkan smua pkai bju koprat ni.. ehem... amek gmbar ler.. nak letk kat mjlah Pesemai. iaitu mjlah utk dak2 ip...
wk2 pakai bju 2, rser bgga ader gk.. sbabnyer rser cm dh keje jew pkai bju koprat ni.. tapi bgi aku la kan, ni bkn bju koprat, tapi keparat.. hehehe,, yg plig syok, kt bju 2 ada nmer kteorg.. jagn jeles.. tapi utk unit2 yg tpilih jew la.. dak ternak n tamaka.. wah, so lucky la u...


sblom n slps amek gmbor, kteorg smua sbuk ler bergmbor.. bkn seng nak pakai bju nie. lepas ni pown rsernyer tiap 2 mgu skali jew... sbuk bgmbor, tetiba kena smash ngn lectre.. huhuhu =(
memg sadis la...


I KNOW YOUR TRICK..


hehehe..
aper jua probz aku. aku nk hdpi nyer, bkn nk lari @ pown maen sembunyi2.. wei, penat taw maen sorok2 cam2. kui3x..


mak aku selal00 pesan, kalo da probz, jgn suka elakkan diri, coz slagi xselesai, jiwa kaco..
huhhuuu,, xtaw...
em... tol jgk 2.. semnjak 2 mnjak nie, aku rse aty aku xtenang ler... tpi, mlm tdi aku dh jumpa jln pyelesaiannya.... face your self n tell da truth..

fiha...
caiyok2..
aku nk lepaskan semua kngan yg penh aku ada...
cukuplah selama ni jew..
huhuhu..


em?? ' i know what your trick?
ada 1 even yg b'laku..
tapi aku rase cume mainan prasaan aku jew kot...
siapa yg salah?
aku yg terlalu b'fikir @ dia yg terlalu....????


----jgn suke crik probz...----

Tuesday, October 20, 2009

unggu violetku...

sebut pasal kaler purple.. aku xbley angkat..
bkn aper, aku kalo kaler purple ni memg hantu cket.. hehehe
comey kan warne purple nie..


stkt nie bnda yg aku ader kaler purple,

-baju ladang,
-bju kurung 2 pasang aku tembat kak aku punye,
-pen stabilo yg ader 4 btg kler purple,
-buku nota tamaka aku,

ni plak bebarg purple yg ader kaitan nagn aku..
- pati prun innershine




-ribena mobile ( sejk ble aq mint entah...=)



-air mirinda anggur
-megi tom yam cap meggi
-baju t-shirt 2 helai ( bli guna duet biasiswa ek...)
- cincin purple yg cute sgt..


kalo sbut bunga plak, aku suke bunga seri pagi kaler purple n bunga kangkung..
semua pasal purple la aku suke..
kalo korang ader bnda purple yg aku xder, jagn tunjuk depn aku.. kmungkinan brg korg tu hilg coz aku amek @ pinjm jdk hrte sendiri memg besar.. hehehee...


n wat maser skrg nie, bnda yg kaler purple yg aku k sesgt ialah keta mini cooper kaler purple.. ishk, kalo aq dpt keta 2, cmfirm aku tido pown ngn keta 2 jgk.. =)


perple Vs unggu... yg maner satu kam00??
=)

Monday, October 19, 2009

x suke!!!

19 07 09


memula pagi hary memg indah sesgt... ingtkan dah cukup indah ler hary nie coz walo tdi malm tdor lambt maen game pown xper..hehehe..
naseb baek tenet xdapt kt cni memlm.. kalo x, mahunya aq xtido setiap mlm coz melyri dunia maya tnpa sempdn.. huhuhu........


dak2 tamaka skrg sibuk sgt wt bts... alhaldulillah, plot tnmn sayur daun kteorg dah pun tnm semunya tadi... hehehe. walopun aq lbih banyak tgk dari wt keje, skurg-kurgnya bley gk aq jdk jurugambar xbertauliah kat sna tadi,,, huhu jagn marh..


ader incident yg xbley luper td,,, maser aq dok myemai benih sawi tdi, ketua aq tegur ler cara aq semai @ tbur benih salah.. dia pown tunjukkan cara yg betui.. pergh..malu siot.. mesti dye ingat pompuan aper la aq nie kan.. tbur benih pown xpandai.. cmner ler bley msuk unit nie?? tapi sekurg-kurgnya aq dapat ilmu baru.. terimaz ler kt ketua aq tu ek... =)


petg lak da test.. dah bezmn dah tgu test nie untk unit kteorg, akhirnya jdk gak.. soklan dia.. pergh, mencabar sunguh, 10 objktif n 5 subjktif.. hehehe mencbr ler sgt... 20 min b=wt jek dah siap...


naper ek hari nie aq rase sedeh sgt???? xtaw naper... nak kater probz ngn balak, pkwe pown xder.. rindu kt mak?? bru 2 hari lepas tipon johor... byk sgt asgment? tugs dah bhgi2 kan...
naper ek???
xpewla... malm nie aq nk pk... n pk... n pk lagi...


em... ader org kater bdn aku mkin berisi skrg... eh, ye ker? aq pown perasan gak.. tapi rasenya lepas derma darah hari 2 bdn cm naek plak.. t'kzut aq tgk gmbo yg tgkp mgu lepas.. mak oit, pipi cm kena pam2.. bdn aku lak dah mcm ayam kena current.. huhuhu... mcm kater en zahir, cikgu sej aq dulu...


ni ler dak seliporjepon... tembam kan..=)