Wednesday, June 22, 2016

warkah untuk Muhammad Akemar Bin Alias

Salam Muhammad Akemar Bin Alias

Hadiah Untuk Awak - Jubah Abang Sado
Memula saya ingat nak buat surpris tetiba ada parcel sampai ke tangan awak. Tapi takut pulak saiz tak ngam. dah membazir. huhuhu. Ternanti-nanti tak parcel yg saya kata2kan ni. hahaha Hadiah ni utk selamat hari raya dan Happy Becoming Birthday sekali la yek.. Senang 1 packages, Kelantan tu bukan dekat nak hantar. Nasib baik ada abang posmen.. :)
Kenapa bagi baju? Kenapa warna ni? hahahah.. jangan fikir banyak sangat okie. Tak seronok la cerita semua kat sini. Penat tahu saya menulis panjang2 ni.. Kalau nak tahu jugak.... 1)..........................


Ramadhan
Alhamdulillah, tika sy mengutuskan warkah ini, kita di ambang hari ke-16 berpuasa. Hrap belum terlewat utk saya mengucapkan selamat berpuasa. Terima kasih atas ucapan selamat bersahur dan juga selamat berpuasa dari awak walau bukan setiap hari, sesungguhnya amat bermakna bagi saya. Yelah, walau saya tidak membalasnya, sesungguhnya saya meninggalkan bluetick utk awak.. huhuhu maaf ya


Harijadi Emak
24hb ni harijadi emak saya yang ke 64 thn. :) motif sy bagitahu? Saje suka2. Saya nampak awak upload selamat hari bapa dkt wall fb awak, saya nak like, tp takut beradik awak fikir lain, so just wish dalam hati, "selamat hari bapa pakcik" saya dah takada ayah, so, nak menumpang la kasih dengan ayah orang je la.. Berbalik cerita mak saya, sebabkan birthday dia lagi beberapa hari ni, jenuh saya fikir nak bagi hadiah apa. Tapi rasanya saya tahu, Hadiah yang mak saya nak :   2) .................................


Kisah kita
awak, berapa lama kita kenal? 4 tahun? 5 tahun? Yes..6 tahun  kan. Berapa lama kita mula jadi teman tapi mesra? ops.. yg bab ni saya tak ingat. Tetiba dari panggilan aku kau berubah saya awak, wani Mal.. hahaha. cam pelik je memula.. tp sweet kan
Awak..
saya tahu awak anggap hubungan kita serius. Tapi soalannya, serius tahap mana? Sebelum pergi umrah tahun lepas, ingat tak awak pernah tanya saya soalan "saya anggap awak sebagai apa"? Panjang kan saya bagi jawapan yg lebih kepada list2 tu.. Tapi, sebab phone sy format, whatapp yg saya bg awk dh terdelate. Tapi, waktu tu awak tak balas pun whatapp saya..not a single word!!
Ya allah, sedehnya hanya Allah yang tahu. saya rasa awak tak boleh terima semua yg saya listkan. Bila mak tanya saya dan awak mcm mana, saya ckp, "entah.. dia dah hilang.." sebab, tahu2 awak dah sampai umrah. tahu2 awak dah balik pun..
Xpelah.. sya tahu hubungan kita ni kan pelik sikit.. hahaha
awak..
soalan saya 3)....................................


Family
Family awak ada tahu pasal saya?
Family saya dah tahu pasal awak. tp diorang semua tak tahu nama. saya just refer awak as "budak kedah". Serabut tahu bila semua ahli keluarga time nampak muka saya ni "icik bila nak kahwen? dah ada calon belum?" so, dalam terpaksa saya up cerita pasal kita, yup ada kawan dgn budak kedah, kerja kt kelantan bla..bla..bla   huhuhuuh, sory. Tapi xpa. semua pasal baik2 ja saya cerita.. ;)


Kita : dulu dan kini
Mal,
bila last kita jmpe? time konvo kan. Lama sangat rasanya. Kiranya kita tak jumpa selama 4-5 tahun? OMG.  Hubungan yg macam mana tu? Entah..hanya awak dan saya yg faham kan.. kadang2 saya terfikir, kenapa Allah temukan awak dan saya. Sebabnya saya ni memg anti dgn golongan yg bercouple. jumpa berduaan, Dating, keluar bersama. Ikhtilat entah kemana. Mungkin cara kita ini cara terbaik dlm menjaga ikhtilat memasing.
Awak.. Mak saya dah mula bising2. Dia kata, tanyalah budak kedah tu. Kalau serius ajak ja jumpa family kenal2 dulu.. maaf ya awak cakap macam ni. Mak saya risau anak perempuan dia dh 26 still xkahwen. Saya bukan nak paksa awak, tp cuma kalau awak serius dengan hubungan kita, boleh awak... 4)............................


Perkahwinan
Atas dasar apa sebuah hubungan jika tiada niat untuk meghalalkan. Maaf lagi sekali. Saya copy paste ayat kt fb. ;) Seingat saya, kita jarang kan sebut topic ni. Entahla.. kalau awak tanya saya, sediakah saya melangkah alam perlahwinan, jawapan saya, jawapan saya, Tentu tidak. saya belum cukup sedia. Dengan komitment, tangungjawab, keluarga awak, keluarga saya, hidup bersama, saya rasa takut. Lagi2 saya kena fikirkan kebajikan ibu saya.
Tapi, bila awak tag2 saya kat fb, hati saya bunga2. mengimpikan kejaiban berlaku antara awak dan saya. hahhaah.. dream off kan ;)


awak. saya tak memaksa. Bila bulan lepas saya beria-ia tanya awak pasal topic ni sbb saya nak tahu, sejauh mana awak anggap hubungan kita. Bukan soal kaya harta yg family saya impikan. Asal cukup agama, duit hantaran mampu sediakan, itu sudah memadai.
islam kata, nak kaya kahwin, adat kita kata, tak kaya jangan kahwin. Adakah soal duit dan simpanan bimbangkan awak? Jujur saya cakap, jika adanya majlis perkahwian pihak perempuan, keluarga kami akn gunakan duit mak abah sendiri. Bkn megharapkan duit hantaran pihak lelaki. Kami keturunan jawa memang adatnya begitu.. :)


Awak,, maaf lagi sekali panjang gila bebelannya. Tapi bukan selalu pun kan. :)
ops.. pasal 4 persoalan yg saya nak tanya...antara pilihan di bawah.. awak carilah padanan yg sesuai..tak seronokla semua sy bagi kan..


* boleh bagi mak menantu tahun ni?
* boleh datang johor kenal family saya dahulu? 
* serius mana tahap awak nak halalkan hubungan kita?
* no.phone saya tak tukar lagi. Tetap yg sama. Call la saya bila awak free. 


maaflah gunakan perantara macam ni. kenapa saya tak tulis sendiri ja? panjang sgt la awak. Kesian jari saya penat.. hehhe.
Lagipun, sebagai seorang perempuan melayu, malu saya masih ada untuk tanya direct kat awak. dan as seorang blogger, saya gunakan blog saya untuk sampaikan diari hati saya..



.
.
.
Muhammad Akemar Bin Alias
jika saya bukan jawapan istikharah awak, moga Allah redhakan hati saya dan hati awak..
;)






Wednesday, May 4, 2016

BELAJAR MENJAHIT PART 1

Assalamualaikum encik blog.
Jumaat kita cuti. Disebabkan hari cuti, dan rasa malas sangat nak keluar, aku acah2 rajin nak buat benda2 baru hari ni. Chop, chop.. Aku malas nak keluar time cuti? unbelievable..
Biasalah kan, kalau nak tahu, aku ni dulu pntang time cuti, sama ada cuti sekolah, cuti sem, cuti hari kerja. Pantang cuti je sibuk aku berfoya-foya jelajah mall2 yang ada kat rumah kau ni. Jangan kata Batu Pahat, Kluang, sampai ke Kota Tinggi pun sanggup walaupun cuti hanya sehari.
Tapi yelahkan, itu cerita zaman dulu2. yang kerjanya hanya nak habiskan harta mak abah je. Tapi, aku kan dah insaf. Sejak menuntut ilmu kewangan ni, baru ada kesedaran sivic sikit. kekkeke
FORCE SAVING & HARD SAVING!

Alhamdulillah aku cepat tersedar walaupun rasa dah amat lambat. Tapi bagus jugak kan, dari tak sedar langsung. Dan dari kesedaran yang baru nak sedar tu, aku pilih lepak2 di rumah sambil buat part time dengan mak aku. Part time apa? Aku ni multitask taw. Aku boleh jadi pambantu kedai, runner utk family aku dan tak lupa jugak, seorang PA untuk puan emak. kekekekek...
Tambah2 aku fikir aku kena do something ilmu2 asas rumahtangga. Maklumlah, target nak tukar status tahun ni jugak!!! ;) Ilmu yang kena ada, ilmu menjahit, masak, kemas rumah, jaga anak, dan semua ilmu puan2 emak ada lah..

Okie, kita start dengan menjahit..
Sebenarnya, dah lama aku beli kain nak buat langsir ni. Semenjak bilik aku terlalu silau sampai aku tidur pun rasa terganggu. Heheh, sebenarnya silau tu buatkan aku tak dapat tidur lebih lama pepagi. Choi.. Dan hari ni, merajinkan la diri belajar jahit langsir yang sekeping tu. Mak aku ye tak ye je dengan aku ni. Aku ni memula semangat je tinggi, last2 krik krik krik ja tinggal..

Degan lafaz bismillah, aku pun potong la kain 4m yang aku beli kat tempat aku kerja ikut ukuran yang aku dah kira. Ceih, macam expert tu.. Design dari dulu dh fikir nak yang macam mana, so, just potong, tampal2 siap la kan..

Siap google images tang nak carik design kot.. Hahahah. Kalau mak aku tahu, confirm kena gelak.
Memula aku just ambil kain langsir lama2 kat rumah, tekap ja kat kain baru tu. Adjust ikut macam mana design yang aku nak. Dah jahit sempat part yang nak dicantumkan, kita jahit tepi pulak semua bahagian kain yang benanagnya  berpotensi tercarik.

Done jahit tepi, kita kelepit dalam 1 inci bahagian atas sebelum tampal pita langsir untuk masukkan penyangkut besi langsir.


Ni nak jahit part kaki langsir. Tandakan dulu dengan kapur gunakan pembaris.
Tandakan dengan kapur buat line pun bengkang bengkok. Tangan tak bedong ni. Alah,Bolehlah. Budak Baru belajar2


Yang pic atas ni part nak kelepet supaya dia tak labuh sangat. Ops, ni bukan tutorial ye. Sebab tu belanja pic sikit ja. Malu la kita nak tunjukkan step by step. Buat line je dah biku2, lagilah jahit. Nangis tengok ;)

DAn, HAsilnya, TARA>>>>


Dah berjaya sangkut @ gantung dalam bilik aku ni, dah bersyukur sangat dah.. Yehaa.. akhirnya, projek nak buat langsir tercapai. Ni tinggal nak beli tali pengikat dia bagi kemas. BAru la segak tengoknya..

Thankz kat puan emak yang walau membebel-bebel, tetap bagi tunjuk ajar
cik sopar dah pandai jahit. 
yeah
;)

Tuesday, April 26, 2016

KEMPEN BOIKOT MAXIS

assalamualaikum encik blog..
Minggu ni rakyat Malaysia bersatu hati memboikot telco maxis yang katanya mencekik darah pengguna2 mereka. Aik, baru korang perasan ea..



1.juta yang aku baca semalam kat facebook dah pun terminate line dowrang dengan syarikat telco hijau ni. Lagi 400,000 bakal menyusul utk 3 bulan akan datang.. Em.. satu tindakan yang drastik yang aku amat puji tindakan rakyat kali ni. Ingat, kuasa tu ada kat tangan pembeli. Ni semua disebabkan status yang dimuat naik bebrapa pengguna facebook akibat berang dengan tindakan telco hijau ni sesuka hati mengenakan cas yang tinggi bagi penggunaan data internet.



Aku sebagai bekas pengguna maxis 4 tahun lepas, Rasa okie sangat dengan data,line dan package yang ditawarkan pada wktu tu. Sekarang mentang2 dah ramai pengguna dia, boleh pulak sesuka hati dai buat.. Maklumlah, maxis merupakan syarikat peneraju telco kat Malaysia ni.  Bila tengok balik rate yang dikenakan syarikat maxis kpd rata2 pengguna mereka amatlah tak masuk akal. Sanggup kot bayar mahal2 sedangkan packages yang ditawarkan oleh telco lain jauh lebih murah. Sayangla kan syarikat besar macam ni tak pandai ambil hati pengguna.



Dan hari ni, maxis demi mengambil hati pengguna mereka menawarkan data pool packages RM15gb. Iye ke idak? ahh.. mesti ad hidden cost nanti. Tak pun time isu tengah hangat ni je la kan beriya offer pelbagai. kang isu dah reda, syarikat ni makin mencekik pengguna.. Paling tidak pun, 15gb tu termasuk offpeak data, weekly data, fb only, whatapp only, youtube only.. Bukan unlimited pun. Kahkahkah
beware guys. jangan terpedaya.


#BoikotMaxis.
Aduhai rakyat Malaysia...
Bertukarlah. Jadilah pengguna yang bijak. Pilihan di tangan anda.
Maxis sudah, lepas ni turn astro pulak.
Pembeli ada kuasa taw.

xoxo
ikwani.90

KENA GAME DENGAN CUSTOMER

Assalamualaikum encik blog.
Setiap hari kita bedepan dengan pilihan yang pelbagai. Nak pakai baju apa hari ni. Nak pergi kerja ke tidak. Nak makan lauk apa, nak makan dengan siapa.. Banyak sungguh la pilihan yang perlu kita buat dalam hidup. Tapi, tahniah, sebab macammana pun hidup yang kita lalui, akhirnya kita berjaya manjadi seorang hamba Tuhan bila solat 5 waktu tepat pada waktunya..

Pernah dengar :

 Setuju tak dengan kenyataan ni? Selama ni konsep aku macam statement ats tu, hinggalah satu insident ni jadi kat aku:

Semalam, 24/4 adalah hari yang agak malang bagi aku. Sebabnya, aku ada buat kesalahan dengan bos. Aku memandai je bagi no.telefon boss kepada seorang customer yang annoying.

Nak jadikan cerita, ada seorang customer ni si akak beli baju seragam sekolah dekat butik kami. Total harga semua RM10,000.00++. Banyak kan. Si akak ni jadi wakil kpd pihak sekolah dia untuk collect baju yang diorder di branch B.Pahat. Time nak collect baju, hanya ambil separuh dari full order sebab baki bayaran sebanyak RM5,000.00 belum selesai lagi.  Time nak pack baju yg diorder, si akak ni minta la discount. Kata dia : dia kan dah beli banyak, dia beli RM10k kot, dia yang kena ambil kat butik kami, nak buat minum kopi, datang dari jauh..

Erkk.. kami berdua, aku dengan kawan aku dah krik2 dah time ni. Tapi sebab kawan kau yang incharge akk ni, aku diamkan je lagi. Tapi, kami tak boleh la memandai-mandai nak bagi discount. Sebab boss tak cakap apa-apa pun. Pulak tu, si akak ni nak discount dalam RM100++ macamtu. Banyak kan. Bila kawan aku cakap "tak boleh la kak nak bagi discount, sebab boss takda cakap apa2. kalau beli banyak sekalipun, harga kami fix price". Dah pulak si akak ni tak puas hati. Dia mention pulak nak free gift. Bila kawan aku cakap boss xda janji apa2,  dia mintak no.boss. Nak deal sendiri dgn boss katanya.

Time dekat sini, kami dah rasa annoying yang sangat2. Kawan aku dah cakap kot memang xakan dapat discount. Beli banyak pon sama, beli sikit pun sama. "Takboleh la kak. Harga boss pun sama. Akk cakap dengan boss pun sama jugak. Tak akan dapat." Si akak masa nak mintak no.tipon boss siap dah keluarkan hp dia. Bila kami tak bagi, dia kata tak apa, nanti dia akan tanya staff branch Sepang..

aik..dalam hati aku, akak ni dah kenapa? Mak si akak ni dengan suami dia pun sama jugak menyucuk. Nak jugak discount. Maaf ye kak, sebab kami ni pekerja sahaja. Bila kawan aku cakap, jangan la macamni kak, kalau akk direct ke boss, nanti boss cakap kami ni tak boleh handle customer. Memang dah termaktub, harga tempat aku kerja ni fix price. Lagi2 kalau harga seragam. Memang tak akan dapat punya discount. Sedangkan yang nak jual balik, means penjual yang beli dengan kita pun kita bagi harga sama rata sahaja. Boss taknak berlaku persaingan harga kedai kami dengan orang lain. :)

Cerita si akak ni belum habis lagi, bila kami dah tak layan kehendak dia, si suami dia pulak cari bahan nak complain benda lain. Tak puas hati dengan plastik cover kain pasang kami. Okie, bab yang xda plastik cover jernih tu aku setuju. Tapi, kami bagi sebagai ganti gunakan plastik goodies tu taw. At least ada la jugak palstik kan. Sebab ikutkan branch b.pahat x dapat palstik jernih tu. Plastik jernih tu eksklusif branch Sepang punya. Coz hanya branch Sepang yang offer open meter kain pasang. Si suami akk ni boleh pulak bebel-bebel "kedai awak ni taraf butik taw. patutnya kena ada plastik putih tu. Ni bukannya kedai macam kat Kota Tinggi ke apa. Bukan macam kat pasar ja. Pergh, menyirap seh dengar. Yelah, salah kami kan. Nak terangkan satu2 kat customer yang annoying ni rasa buang masa pulak. Kan boss dah mention awal2 open meter hanya ada di Sepang. Plastik tu memang untuk order dr Sepang shja. B.Pahat hanya kain 4m.
Tapi, yelah kan. kalau dah namanya customer, kononya nak bawa quote the customer its always right le tu.. ciss.. Seharian kawan aku bad mood sebab perangai si akak dengan suami dia ni. Siap whatapp staff Sepang ingatkan kalau ada sesiapa tanya no.telefon boss jangan bagitahu!..
Kami ingat kisah si akak ni habis dah untuk minggu ni sebelum next payment dibayar, rupanya kami silap...

25/4/2016
4.30pm
Aku dapat call dr seorang lelaki yang perkenalkan diri dari JABATAN PENDIDIKAN DAERAH B.PAHAT. Nak ambil kain seragam kod Q13. Corak bunga merah hati. Nak ambil untuk 150 pasang katanya. Aku pun boleh percaya. Si pemanggil ni tadi tanya harga sepasang berapa, ada stock tak, nak ambil sendiri  di b.pahat.  Aku pun balas ja la macam biasa. Tiba-tiba dia mention, "kalau saya ambil dari awak ni ada tak discount? Sebab ikut harga yang awak bagi ni dalam RM7k jugak ni. Banyak tu. Free gift ke?" aku jawab, maaf la encik, sebab harga kami memang fix. Lagipun boss xda pulak setakat ni kata nak bagi apa2 free gift untuk pembelian banyak.

Si pemanggil tu kata lagi, "eh, banyak ni saya nak ambil, tak kan tak boleh. Bagi la no.boss awak. Biar sy tanya dia". Aku cakap kat dia, kalau dia tanya boss pon sama jugak. sebab harga kami fix. Memang harga untuk seragam macam tu. Tapi kalau encik nak try, cubalah. "ha, memang pun saya nak try tanya. Sebab beli banyak kan, kena lah cuba nasib mintak discount". Aku pun terus bagi no,boss sebab memula fikir nak bagi no.staff yang handle kain pasang, tapi staff tu tengah bercuti pulak. Bagi je la no.boss sebab boss tahu current stock. Sebelum letak telefon, si pemanggil tanya, sapa ea nama boss awak? dengan  terlebih confident aku ckap la nama boss aku. dalam otak time tu, alhamdulillah la kalau jadi encik ni ambil, rezeki boss la kan. RM7k tu..
Kusangkakan si pemanggil memang nak order kain, rupanya, hanya bertopengkan penipuan....

6.00 pm, dapat whatapp dari boss utk semua staff. Si akk yang beli kain seragam msg direct ke boss. Tak tahu apa conservation si akk dengan boss, tapi boss direct tanya kami semua. Kawan aku pun terangkan satu persatu apa yang berlaku. Nasib baik boss backup kami. Bukan salahkan kami. Kami buat mcam yang diarahkan la kan. Cumanya boss kata, lepas ni jangan bagi no.telefon dia kat sesiapa. opss.. time ni aku tersentak, dah la aku tadi yang memandai-mandai bagi no.boss kat BAKAL customer. Hati rasa dah tak sedap ni. Mana pulak si akk tu dapat no.boss??

Fikir punya fikir, aku dan kawan aku memang confirm si pemanggil lelaki yang bercakap dengan aku tadi si suami kepada si akk. sebab,
  1. Waktu panggilan si pemanggil adalah 4.30 pm, boss dapat messages pkul 6. Tally kan
  2. Kod Q13 yang si pemanggil tu kata nak beli adalah kain pasang yang berbunga. Sedangkan, kami sedia maklum, lelaki biasanya tak mahu pakai baju batik yang berbunga
  3. Sebelum letak telefon, si pemanggil ada tanya nama boss. Dan, msg yang dihantar oleh si akak kepada boss, "assalamualaikum pn..." Siap mention nama boss. Kalau dia ambil no.boss dari pages kami pun, boss memang xda letak nama dia. 
  4. Si pemaggil ada tanya, ada tak dapat discount and free gift kalau beli banyak. Skrip sama macam si akak tuturkan.
     CHECKMATE!!

Sah la kan, aku dah kena game dengan customer sendiri. Bila dah checkmate, satu yang aku rasa, sedih sangat. Sampai hati si akk suami isteri game kami macam ni. Kami ni pekerja ja kak. Apa arahan boss, itu yang kami sampaikan dan cuba buat. Kalau memandai2 bagi harga less, free gift bagai2 tu, kalau boss check, bukan kami ke yang kena? Si akak suami isteri ni sedap2 dia ja dapat apa yang dia nak. Kalau dia nak duit kopi sekalipun, mintak la dekat peruntukan sekolah dia. Bukan rm10k tu dia bayar sorang. Mintak dengan kami, dah kami tak bagi, tak kan sampai kena menipu macam tu. Ibarat nak hadiah dari orang. kalau dah oarang tu tak bagi, nak jugak. nak jugak. Sikap apa tu? Okie, dia kata nak mencuba, tapi kami dah cakap dah kan, memang boss tak akan bagi. Harga mati.. Tak paham bahasa sangat ni dah kenapa??

Tak apalah. Buat pengajaran kat aku jugak.
Lepas ni kena alert. Tak boleh percaya dengan semua oarang.
Jauhkan diri dengan lelaki.
 hahhaha..

Kes akak ni belum ada penyudahnya. Nasib baik boss tak salahkan kami 100%. Boss lebih percayakan pekerja dia. tq boss.. Kita tunggu 1 Mei nanti.  Si akak suami isteri ni nak datang lagi ambil balance kain pasang. Drama apa pulak  suami iseri ni nak bawak.
Aduhai, letih la layan karenah customer macam ni. Kawan aku  kata dia dah rasa nak nangis si akak ni buat macam tu dengan dia. Aku? rasa macam nak black list suami isteri tu. Biar dah tak jumpa forever. Annoying tahu annoying..

Dugaan kan...
Berbalik pada quotes atas tu, aku rasa, quotes bawah ni lagi sepadan ... ;)


xoxo
ikhwani.90

Friday, April 22, 2016

BILA KAU RASA KAU DAH TUA

assalamualaikum encik blog.
Sungguh dah terlupa yang aku punya sebuah blog. Untuk rakam detik2 manis, indah, suka duka, tawa dalam aktiviti seharian aku.
Sebabnya, aku rasa aku dah cukup matang untuk diamkan hal2 yang tak perlu pun dalam hidup untuk cerita kat semua. Untuk canang satu dunia apa yang aku rasa.
Sebab, ye la kan.. aku dah matang. err.. Dah hampir 30 series, matang la kan..
kekkek

Bila usia dah injak 20++ ni, dh nk masuk 30 series, bab yang wajib hari2 kena fikir adalah bab kahwin. Sebagai seorang perempuan, confirm la umur aku sekarang ni semua orang duk tanya, semua orang sibuk nk tahu, aku ni bilanya nak berlaki. Kawan2 aku rasa ramai dah timang anak, ramai dah jadi mommy kan..

KAHWIN..
Satu perkataan yang cukup fobia bagi aku. Sebabnya, tiap kali ada majlis keramaian dalam keluarga, saudara yang tua2 sibuk bertanya aku. aku rasa Feedeup, annoying, rimas.
Bukan aku tak nak kahwin. Giler tak nak kahwin. boleh buat pahala banyak2 kan..
Tapi...

Bila fikir balik apa yang seorang insan bernama IKHWANI FARIHA BINTI AHMAD sedang lalui sedang hadapai, rasanya bab kahwin tu kena tolak tepi kot..

Kenapa?
Aku sakit. Bukan sakit biasa, bukan sakit yang kena duduk lama di hospital taw, tapi sakit yang membuatkan bentuk fizikal aku berubah, Pernah dengar tentang Scleroderma? Okie, kalau tak pernah, pergi google sekarang.
Scleroderma adalah satu penyakit yang antibodi kau makan badan kau sendiri. Jangan tanya macam mana aku boleh terkena penyakit ni. Sebab, dia boleh jangkit kat sesiapa sahaja. Dalam 50,000 orang, seorang daripadanya adalah berisiko dapat penyakit ni.
Simptom setiap orang berbeza. Macam aku, kulit tangan aku terkopek-kopek. hidung kecik, tangan xada isi, gigi jongang. Sendi2 setiap tubuh aku nampak dengan terang, jelas dan nyata. Aku allergic pada sabun. Tak boleh basuh pinggan, x boleh pegang detergent. Nampak, susah kan..
Dan juga, setiap pagi, kalau aku terkena air sejuk, kulit tangan aku akan bertukar menjadi warna purple.. Seram? entah.. Aku dan lali. Aku rasa ini dugaan dan bahagian untuk aku di dunia ini. Itu takdir Allah dan tetapkan untuk aku. Ubat? setakat ni, xda ubat nya. Hanya boleh bertahan dengan pil, minuman serbuk yang berasaskan kunyit, serai, dll.. jangan sebut injection, hanya bertahan 3 bulan, tp side effect dia akan kacau hormone aku. Sama ada aku xakan period for next 3 month atau tempoh period yg terlebih lama.
Paling ketara tentang penyakit ni, bentuk fizikal aku. Gigi jongang. Dah try tanya doctor untuk pasang braces, tp doktor x suruh aku pakai. Dia kata, gigi aku cuma kedepan, bukan jonggang. Dah tu? Jujur cakap, bila berdepan dengan orang yang baru aku kenal, aku rasa terasing sangat2. mesti dia fikir kenapa gigi aku besar kat depan? kenapa kau tak nak buat braces? ha.ha.ha,ha.. tak dapat nafikan, confident level aku tak berapa tinggi, sebab aku cuma aku.. si pesakit scleroderma.. ;)
Kalau aku kahwin pun, sanggup ke sang lelaki terima aku? Bentuk fizikal aku je dah buatkan sang lelaki menjauh kan.. huhuhhuhu

Sebab kedua kenapa bab kahwin menjadi sangat sensitif bagi aku, aku kena jaga emak.
Emak aku. Yang lepas pemergian abah 3 thn lepas tiada tempat bergantung. Tiada teman, tiada kawan untuk borak panjang2. Adik beradik aku yang lain semua dah berumahtangga dan ada kewajipan sendiri. Sebab tu, aku nekad, selagi mak aku ada, biarlah aku yang jaga emak. Lagipun, zaman sekarang ni, mana anak menantu lelaki nak duduk bersama mertu kan. Betul tak. Dan, aku takut kalau mak berkecil hati dengan suami aku. Aku tak akan mampu luangkan banyak masa macam yang aku ada sekarang dengan mak. Ajar mengaji, pergi belanja kedai runcit kami, makan cendol, makan rojak, makan sate kat gerai.. Pengalaman adik beradik aku yang lain buatkan aku terlalu takut untuk melangkah ke arah satu frasa baru dalam hidup. Perkahwinan. Sebab tu aku nekad, biarlah aku single forever untuk kebahagiaan mak, aku rela

Bila sebut teman tapi mesra, yup.. aku ada seorang yang kugelar begitu. Kami tiada sebarang ikatan yang official mengatakan aku milik dia, dia milik aku. Sebabnya mudah, kami tak mahu terikat, dan juga, aku sedar siapa aku, seorang pesakit scleroderma. Ikatan kami cukup lama, 6 tahun kalau dihitung lama juga la kan. Sepanjang aku kenal dia, yang paling aku respect, dia x pernah cuba untuk mengongkong aku. Jarang bersms, call, dan tak perlu merepot aktivit kami bersama. Dulu ye, aku tak kisah, sebab kami masih muda. Tapi, sekarang bukankah masing2 hanya ada komitment dengan kerja dan kehidupan, kenapa dia masih layan aku sama macam dulu? kukira hampir setahun kami x pernah on call. ??? Entah kenapa. Salah aku juga kan tak pernah nak call dia. Tpi kalau aku fikir balik pun, apa yang aku harapkan dari dia? Sebuah ikatan yang sah? Sedangkan aku juga yang sedaya upaya menolak ikatan tu.. Memang la dia tak pernah pun cakap nak kahwin dengan kau, tapi dari hubungan macam ni, baik kami just friends. Just normal normalsss friends. Aku dan dia pun xda la buang masa "berkawan" definisi kami ni kan..
Tapi, jujurnya, bila sesiapa yang soal aku bab kahwin, hanya dia yang aku fikirkan.. ;)

OOps.. teman tapi mesra aku ni kerja jauh kat pantai timur nun. Asal dia pulak dr negeri jelapang padi. Kau rasa family aku tak bengkang aku dengan orang jauh2? Sebab tu aku tak nak berharap terlalu jauh. Mak aku nanti macam mana? Dah tentu2 seorang isteri tempatnya dengan suami kan. Takkan aku nak tinggalkan mak aku dengan  anak2 sedara aku jek? Mak aku dah 60++ lebih kot. x boleh nak buat semua kerja2 rumah!!

Entahla.. Tp bila fikirkan pasal teman tapi mesra aku ni, Selagi dia tak cakap bab kahwin, bab hidup bersama, itulah masa aku boleh rilek2. masa untuk aku dengan mak. Tapi, andai dia dh berjumpa dengan orang lain, orang yang lagi baik dari aku, biarlah dia cari bahagia tu. He deserve that. Aku tak mampu nak buat semua tu dengan  dia. Sebab aku selfish. Aku fikirkan diri aku je.
;( ;( ;(

26 pd tahun 2016. cukup tua dah tu kan pada masyarakat keliling aku untuk perempuan yang masih single. Tak adil tahu tak.  Jiran aku sebelah rumah ni yang sebaya tu rilek je tengok. Tak gelabah pun nak kahwin. Adakah kerana dia lelaki, aku perempuan?
Aku paling seram bila orang tanya, icik ni bila? dah ada kawan belum? Tahu tak betapa sedihnya aku time tu? Sedih sebab soalan tu mak aku yang kena jawab, aku jugak yg kena senyum terpaksa cakap "belum ada jodoh" kak.. Sampaikan mak aku tiap kali jmpe orang suruh carikkan sesiapa sebagai calon suami aku.. hukhukhuk
Nak je aku bagitahu mak, " mak, orang sakit, orang tak boleh bagi kebahagiaan mcm seorang suami inginkan, orang nak jaga mak sampai akhir hayat.." Tapikan, dengar nada mak yang penuh berharap untuk aku kahwin, sayu pulak hati ni. :(

Yup, memang aku dah rasa cukup tua. Cukup terkesan bila bab kahwin diutarakan. Tapi, ada ke orang yang boleh terima kekurangan aku? Nak hidup bersama pulak tu. Ini bukan soal hidup sehari dua, tapi bakal sepanjang hayat. Mampu ke aku?
Kita drag dulu soal kahwin ni boleh? Sebabnya aku belum bersedia...

xoxo
icik.90





Tuesday, November 24, 2015

Fakta Best Tentang Drama-Drama Melayu



Bukak je television, memang sah-sah akan mengadap drama-drama terbitan pihak tv gov mahupun swasta. Sejak ledakan drama adaptasi novel ke layar perak,
kita seakan-akan sudah lali dengan drama En Suamiku... Suamiku... Isteriku... Orang gajiku...

Jika dulu-dulu, drama yang dipaparkan 60% mahupun 80% adalah berdasarkan realiti kehidupan masyarakat, namun, dengan adanya ledakan adaptasi novel ini, tema kemasyarakatan yang diangkat seolah-olah telah membuang jauh-jauh perkataan REALITY.
ok, fine. Memang faham perkataaan LAKONAN, tapi apalah salahnya, lakonan yang dipaparkan berdasarkan reality. bukannya fantasi yang sememangnya jauh dari reality.

Sebab? reality tak sama macam fantasi. dalam fantasi semua indah-indah sahaja. dalam fantasi, watak lelaki mestilah kaya + hensem sentiasa mahukan heroin yang lemah, ditindas + orang2 biasa sahaja. Dalam drama fantasi ni jugak, hero akan pegang watak yang agak liar, berpesta, foya2.
Dan si watak heroin disifatkan sungguh la berdisiplin, baik hati, sukakan binatang, innocent, cantik, selalu dibuli, jujur, lurus. Perfect sangat, macam tiada cacat cela.

Perasan tak? watak2 ni akan bertukar bila tajuk adaptasi novel ke drama tu bermula dengan Isteriku...@ Suamiku.. dan yang paling nampak sangat bila tajuk drama guna nama Hero @ Heroin.
cliche. Sangat2 cliche.




Kenapa pula aku sibuk2 nak bangkitkan isu2 taboo ni?
Sebab sebagai seorang insan yang  mementingkan kualiti & pengisioan dalam hidup, aku dahagakan sesuatu karya itu berunsurkan kualiti dan juga ada pangajaran yang perlu untuk membina modal insan.

Harapnya begitulah.

Aku rasa, lambakan drama2 berunsurkan sekadar fantasi ini makin mancanak-canak sebab adanya permintaan dari penonton juga. Masakan kalau tiada rating tinggi penerbit dan stesen tv berani nak terbitkan darama sebegini kan..

Yelah, fikir je la positif.. Sebab, kita as rakyat malasyia dah penat dengan ranjau duri kehidupan reality yang snagat menyakitkan. isu politik, ekonomi, hak ehwal semasa yang merimaskan, dengan adanya drama-drama fantasi ini boleh redakan ketenangan kita..
ye dak??
Positif..positif..




Aku hujah panjang lebar pun rasa macam tak da guna. Hak memasing kan nak tengok ke idok drama2 sebegitu. Remote & tv dalam tangan korang. Suka, layan je la. Tak suka, tutup tv, buat benda yang lebih berpekdah.



Nasihat aku, Hidup fantasi boleh, tapi kena la juga beringat di mana bumi kita  berpijak. Jauh2 kita bermimpi pon, bila terbangun dari lena, hakikat reality juga kita kena hadap.. Perdana Menteri Malsyia tetap juga Najib Razak..



Dalam banyak2 drama, yang tangkap perhatian aku satu ja, karya Duri by Fauziah Ashari. Masa aku baca novel dia dulu pon dah rasa best sangat. Apatah lagi bila diflemkan pulak ye kan. Watak heroin dalam novel ini nampak realnya. Kiranya si heroin pandai gunakan akalnya bila ditindas. Tak adalah tunjuk sangat watak heroin yang lemah & sesuci embun di pagi hari..

Dan, mungkin la da drama lagi yang aku terlepas pandang. bukan apa, bila tema ang dihidangkan agak sama dan boleh agak ending dia, minat nk menonton terus down. aku bukan sekadar kondem draa melayu yang daku dah tak menonton 2-3 tahun, drama korea turut termasuk..
Novel cinta? hanya tinggal title exlbook lovers.

Opss, berbalik pada tajuk, Fakta Best Tentang Drama Melayu?
soalan tu aku balikkan kat korang. Apa yang best ea?

;)
XOXO
icik.90




Thursday, August 6, 2015

Kembali Pulang



Assalamualaikum..
Alhamdulillah, setelah cukup 4 purnama aku menimba ilmu di Klang, kukira sudah kecukupan waktu untuk aku pulang ke negeri selatan. negeri tanah airku..

Atas permintaan mak yang meminta aku pulang menemaninya di rumah, dan juga atas faktor kekangan ekonomiku, aku gagahkan diri untuk menghambakan seluruh jiwa tenaga ni negeri Johor.
Ironinya, rumah manis rumah kan..

Permintaan mak untuk aku duduk dirumah sendiri menemaninya dah lama berbunyi. Sejak aku konvo, sejak mak berangkat menunaikan umrah, dan sejak bulan ramadhan mula menunjukkan wajah.. Selagi boleh hold, ku katakan yang baik-baik terhadap mak. Bukan aku tak mahu temankan mak, tapi janji kontrak aku kerja di klang perlu aku selesaikan satu persatu. Bagaimana ku mula bekerja dan diterima disana, begitulah juga aku mahu suasana bagimana aku menarik diri.
Mungkin atas keberkatan seorang ibu, Allah mudahkan segala urusan di Klang. Soal berhenti keja, soal peleraian kontrak boleh dikatakan langsung tiada masalah. Boss aka sepupu aku terima dengan hati terbuka. Alhamdulillah mak, anakmu ini bakal pulang buat selam-lamanya..Sudah kukatakan dulu, mungkin jauh di sudut hati aku berat untuk meninggalkan bumi Klang, tapi atas arahan mak, dan dasar tanggungjawab seorang anak, aku fikir itu satu alasan yang cukup kuat bagi aku.
Kebetulan cuti nak sambut raya, terus ku lajakkan cuti buat yang terakhir kali di syrikat PAMONA..

kata2 last untuk my lovely boss & cousin:


Dan kini, lepas seminggu berhari raya, tidak kusangka, tawaran kerja sebagai pembantu butik dalam genggaman. Bermula gurauan dengan teman satu sek rendah, aku tercampak di butik ini. NURRJANNAH COLLECTION.

nurjannah collection Taman U, Batu Pahat
Kerja disini? yang menariknya, di sini aku boleh : 


* dekat dengan rumah
* boleh jaga mak
* suasana kerja yang happening
* manager yang baik hati & nice
* kawasan sekeliling maju
* boleh bawak mr. lola & mr. kiwi p kerja
* gaji? okie la sebab kerja tak berat sangat pon..
* ada adik2 kecil selalu datang melawat

adik2 kecik ni sebenarnya students yang belajar iqra' & mengaji di bahagian atas kedai aku kerja. bila time diorang dah habis mengaji, dia orang akan singgah kat kedai nurjannah ni.. dan aku paling suka sebab bebudak ni ada je ceritanya..  layan diorang apala sangat kan.. 

adik2 ni kan, memang tak reti duduk diam

nakal ye la hai awok2 ni

Benar kan, keberkatan seorang ibu itu sentiasa penting dan utama. Dan, mungkin disebabkan niat aku untuk menjaga mak, Allah mudahkan aku mendapat kerja di sini. Walau hanya pembantu butik, sekurangnya aku ada income tiap bulan. 
Padahal, baru lepas berhenti hari tu, aku plan nak duduk rumah dalam kira-kira 2 bulan. 
Kuasa Allah. aku hanya merancang, tapi sebaik-baik perancangan milik Allah.

mak hepi, aku lagi la hepi..
orang sayang mak taw..