Tuesday, October 28, 2014

Hadiah dari Kota Tinggi, Johor

Assalamualaikum..
dengan lafaz bismillah, saya dengan ini dengan bangganya ingin menutup sesi practikal FYP saya di Lembaga Getah Malaysia, Kota Tinggi. Alhamdulillah. sangat2 bersyukur, tempoh 10 minggu yg ditetapkan oleh supervisor FYP aku utk berada di site FYP berjaya dilaksanakan. start dari bulan 8 hari tu, minggu ni adalah minggu yang last aku ambil resuult.
cuma, cumanya tak tahu la sama ada result yg dapat dari hasil penyelidikan ni boleh digunapakai atau tak. nak tahu kena la tunggu minggu2 yg akan datang. kalau aku ada masa aku kan ceritakan stress ke tidak student2 FYP menghitung hari nk menghadap VIVA. moga2 kami semua part 6 uitm jasin GOT.

abaikan segala bias kat cermin. means cik sopar tgh drive le tu.

Kota Tinggi. sebut pasal nama kota ni kat johor tak yah la nak cerita panjang. terkenal dengan sejarah yang tersendiri : kota lama bagi negeri johor, istana lama, kubur2 lama, dan juga tak lupa kisah Tun Mahmud Mangkat Di Julang. di daerah kota tinggi ni juga terkenal dengan Kubur Panjang. pasal sejarah kubur panjang ni, aku tak berapa pasti sangat.
dan lagi satu, dekat kota tinggi ni juga adanya Air Terjun Kota Tinggi yang menjadi lokasi tumpuan pengunjung cuti sek. tak lengkap rasanya cerita pasal Kota Tinggi tak sebut pasal bundle. kat sini syurga bundle kot. dari Bundle Bagus, Bundle Dolop (yg ni cousin aku bg nama), Bundle...Bundle...
hahha. macam2 la. kire kat pekan kota tu bundle saje segenap pelusok. t-shirt dari 3 helai rm5, jeans rm10, handbag, topi, kemeja, semua ada. rajin xrajin je selongkar bundle2 tu..maaf la ye, xdan pulak cik sopar nk ambik gambar..

sebenarnya, apa yg aku buat kat kota tinggi ni?
alkisahnya, aku ditempatkan di LGM, jalan mawai Kota Tinggi utk tugasan FYP aku utk pokok getah. selama 10 minggu, selalu la juga aku ulang alik ke kota tinggi-parit raja. melaka-parit raja-kota tinggi.



 ni yang aku kena buat setibanya kat ladang getah ni. nasib baik my dear cousin teman. nampak tak air coklat tu? bukan vico @ milo pekat okie. tu la EM. larutan EM ni nanti nak sapu pada tapak torehan getah.
apa EM ni? EM stand for effective microorganisme. sennag kata, EM ni bakteria baik utk pokok, tanah & etc.


Lepas dah bancuh EM tadi dengan air, sapu pulak pada tapak torehan getah. research aku ni buat pasal penyakit kering panel torehan. so, nk kaji guna treatment EM ni boleh ke tidak nk rawat disease ni..


benda penting nak kaji juga, kena tahu ukur lilit batang pokok getah ni. sebab? batang lilit getah pun mainkan peranan
pengeluaran susu getah taw.
















dan juga tak lupa ukur panjang tapak torehan. kalau sesiapa perasan, tapak torehan ni kering kan. yup. memang kering, sebab pokok ni ada simptom kering tapak torehan. kalau ditoreh pun, tak keluarkan susu getah. sebab tu pihak LGM sini tak toreh pokok2 macam ni. selain bazirkan cost buruh, cost input ladang juga terlibat sama. so, risk rugi disitu. lebih baik tak payah toreh, dan tunggu pokok getah ni recover sendiri.

dan, datanglah cik sopar dengan treatment EM nya di pokok2 seperti ni.. hahah







selepas 3-4 minggu treatment, akhirnya, pokok getah cik sopar dah mula keluarkan susu selepas ditoreh.. heheh.. riangnya dalam hati..








dan.. utk minggu last, ni la hasil. walau pun tak banyak sangat susu getah yang keluar, tapi cukup kot kan, nampak juga la kiranya susu getah ni keluar kat batang pokok getah ni..
cuma, mungkin cuaca tak mengizinkan, treatment control pon berlaku juga perubahan.. em.. compius ni.. sepatutnya pokok2 yg control ni tak keluar getah pun kan??
okie.. dh nampak maslah timbul utk obtain result nanti.. adoyai..


dengan ini, aku dah pun habis collect data dekat LGM. terimas riban2 kpd encik2 pegawai kt LGM Kota Tinggi atas pertolongan, kasih sayang (heheh), tunjuk ajar, kata nasihat atas aku selama ni. Credit to Pngurus, En. IKHSAN, to En Bad, n En Nasir. a big thankz.. rasa tak cukup segala terima tu sekadar sebuku kek buah kukus kot.. hehhe.. (bagi tu je as tanda terima kasih).. nak tahu kek kukus tu camna, kena tunggu next entry k..

kat belakang tu la site research aku. dekat tgh2 ladang taw ni.




hari terakhir kat ladang ni aku cuma kutip sample susu getah utk terakhir kali & kutip balik segala tanda2 treatment yang aku tampal utk research aku tu. kalau boleh, tak mahu la tinggalkan tanda ;)













berposing utk terakhir kalinya..
ladang ku yg terchenta..

bukti aku memang buat kat LGM ni.. ;)

time utk jengjalan.. sebelum balik, jom kita singgah bandar Kota Tinggi jap.





carik ABC. malaysia ni yg Hot ke @ kota tinggi ni yg terlebeh hot??
laa. jalan2 dah la pukul 1.45 tengahari. patut ler..






dengan dak eja









                       

jumpe spec ni murah ya amat. 
comel pulak tu, beli tanda kenangan kat sini..

















10 minggu dah pun habis. kali terakhir la ni jejakkan kaki kat sini utk buat research.. lain kali kalau turun lagi pun samada jengjalan atau honeymoon. hahah.berangan lebeh..
utk kowrang2 yg pernah temankan aku sepanjang 10 minggu ni, berbanyak2 terima kasih and a big hug 4 you. my dear cousin, my cayunk besties, Fyza idgihat, My chomel nieces Inang & My dear laling Eja n Dila.. tq.tq.tq tanpa kowrang, aku tak pergi kot sengsorang kat ladang tu..
insyaallah, lepas ni tinggal pulun wat report je la kan..
wish me GOT okie.. ;)


Kota tinggi  >>> Kluang








1 comment: